PSD-ALDE a făcut primul pas spre distrugerea democrației

PSD-ALDE a făcut primul pas spre distrugerea democrației

Majoritatea PSD-ALDE din Parlament a făcut, luni, primul pas spre distrugerea democrației din România prin adoptarea primei legi a justiției modificată în Comisia specială. Senatul a avut votul final pe proiectul de modificare a Legii 303 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, iar 80 de parlamentari PSD, ALDE, UDMR au decis să subordoneze justiția intereselor lui Dragnea și Tăriceanu.

Această lege a fost votată după un simulacru de dezbatere, atât în Camera Deputaților, cât și în Senatul României. Parlamentarii coaliției PSD-ALDE au blocat dezbaterea pe amendamente și au votat ca o adevărată mașinărie, fără să știe conținutul proiectului de lege și consecințele dramatice pe care le va avea asupra independenței sistemului judiciar. În Senat, parlamentarii USR au adus pancarte și au proiectat imagini de la protestele magistraților și ale cetățenilor împotriva legilor justiției pe care coaliția PSD-ALDE vrea să le adopte.

Uniunea Salvați România condamnă abuzul de putere al majorității parlamentare în tot procesul de adoptare al acestei legi, de la înființarea unei Comisii speciale cu atribuții ilegale, la forțarea rapidă a votului din plen. Astăzi, președintele Senatului a decis, în mod abuziv, să prelungească ședința de plen până la votarea tuturor amendamentelor, deși în paralel fusese convocat plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului pentru a dezbate bugetul pentru 2018.

Senatorii USR au părăsit sala în semn de protest față de prelungirea ședinței în mod neregulamentar, considerând totodată că dezbaterea bugetului pentru anul viitor este mai importantă decât adoptarea primei legi care subordonează justiția intereselor lui Liviu Dragnea. Acest abuz demonstrează, din nou, necesitatea inițiativei USR de modificare a Constituției pentru a interzice penalii în funcții publice.

”Nici votul și nici majoritatea parlamentară nu-ți dau dreptul să subminezi statul de drept și să ameninți democrația. USR a folosit și va folosi toate mijloacele pentru a salva statul de drept și democrația. Protestul este o formă de manifestare democratică, inclusiv protestul spontan. Atunci când puterea încearcă să submineze democrația, opoziției nu îi rămân multe mijloace prin care să se opună”, a declarat președintele USR Dan Barna.

La zece ani după integrarea României în Uniunea Europeană, coaliția PSD-ALDE reușește să readucă justiția la cheremul clasei politice, așa cum a mai fost în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu și Guvernului Adrian Năstase.

Mare parte din reforma justiției făcută în anii 2004-2005 pentru a intra în UE este anulată prin aceste proiecte de legi inițiate de PSD-ALDE. De aceea, partenerii externi ai României au emis mai multe avertismente cu privire la adoptarea modificărilor legilor justiției care pot afecta lupta împotriva corupției și independența sistemului judiciar.

Uniunea Salvați România avertizează că noile legi ale justiției se vor întoarce împotriva parlamentarilor PSD-ALDE. Dacă justiția nu va mai funcționa în România, corupția va afecta toate domeniile, inclusiv educația și sănătatea, fără de care nicio societate nu se poate dezvolta.

”PSD nu este un partid democratic care încearcă să promoveze o agendă în interesul cetățenilor. Este un partid subordonat complet intereselor lui Liviu Dragnea care vrea să scape de propriile dosare penale. Probabil, Liviu Dragnea se crede cel mai puternic om din România, așa cum a crezut și Adrian Năstase că este. Cu toate acestea, fostul lider PSD a ajuns la închisoare pentru că a furat din banii românilor, iar actualul lider al Partidul Social Democrat merge pe același drum”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Uniunea Salvați România va sesiza Curtea Constituțională cu privire la proiectul de modificare a Legii 303 și sperăm că toți parlamentarii din opoziție vor semna alături de noi această sesizare. Legea conține mai multe prevederi neconstituționale, iar coaliția PSD-ALDE a încălcat regulamentele Parlamentului în procesul de adoptare.