Scrisoare deschisă către premier: Arătați că vă pasă de educația și sănătatea tinerilor

Scrisoare deschisă către premier: Arătați că vă pasă de educația și sănătatea tinerilor

Deputatul USR, Cristina Iurișniți, și membră în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, i-a transmis, marți, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care îi prezintă una dintre inițiativele vitale pentru ocrotirea sănătății și a dreptului la informare corectă a elevilor, reprezentată de introducerea disciplinei școlare „Educație pentru sănătate”, și îi solicită sprijinul Guvernului pentru susținerea legii.

Scrisoarea vine ca o reacție la declarațiile recente ale premierului Viorica Dăncilă, care a susținut într-o emisiune televizată, că opoziția se discreditează când face circ în Parlament și nu propune proiecte constructive.

Redăm integral textul scrisorii:

„Scrisoare deschisă

Stimată Doamnă Prim-ministru,

Pe fondul ultimelor declarații făcute cu privire la proiectele Opoziției, vă invit să luați act și să susțineți una dintre inițiativele vitale pentru ocrotirea sănătății și a dreptului la informare corectă a tinerilor, în special a elevilor, reprezentată de introducerea disciplinei școlare „Educație pentru sănătate” în ofertele educaționale ale ciclurilor de studiu gimnazial și liceal.

Această inițiativă legislativă de modificare a Legii 1/2011, asumată de USR, a fost înregistrată la Camera Deputaților cu numărul 578/2017 și avizată favorabil de Consiliul Economic și Social. Inițiativa vine în sprijinul direct al elevilor și indirect al întregii societăți, promovând principii și valori educative cu scopul de a furniza încă din perioada adolescenței cunoștințe de bază referitoare la sănătate, reproducere, alimentație și igienă.

Datele statistice cu privire la starea de sănătate a populației sunt alarmante, în contextul în care România ocupă primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul ridicat al sarcinilor nedorite și al avorturilor pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, rată ridicată de morbiditate și mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim și a al consumului excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariția bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, etc.

Încă din toamna anului 2017, în ciuda susținerii manifestate de către Ministerul Sănătății, Ministerul Educației s-a împotrivit includerii „Educației pentru sănătate” în programa școlară, considerând suficient conținutul evaziv și de foarte multe ori irelevant al elementelor de educație pentru sănătate din actualele planuri-cadru. Mai mult de atât, opoziția Ministerului Educației este cu atât mai nefondată, cu cât acesta și-a asumat public susținerea Educației pentru sănătate prin semnarea Planului Multianual Integrat de Promovare a Sănătății și a Educației pentru Sănătate și reactualizarea programei școlare și a suporturilor de curs aferente acestei materii.

Având în vedere experiența dumneavoastră în Parlamentul European, trebuie să ținem cont de faptul că România se află printre puținele state europene care nu au implementat în curriculum Educația pentru sănătate, în timp ce țări precum Suedia, Portugalia, Polonia, Danemarca, Germania, Cipru, Slovacia conștientizează încă din anii `70 importanța prioritizării și implementării acestei materii în sistemele lor de educație.

Atât din perspectiva experienței de profesor, cât și în calitate de premier, cred că veți fi de acord cu faptul că, la momentul actual, educația și sănătatea se află într-o contradicție profundă cu nevoile, cerințele și interesele societății noastre, fiind nevoie în cel mai scurt timp de măsuri legislative relevante care să asigure îmbunătățirea contextului social și să încurajeze reducerea decalajului dintre realitățile sistemelor de stat și așteptările cetățenilor.”