USR va ataca la CCR înființarea Comisiei SPP: PSD să vrea să continue propaganda statului paralel

USR a votat împotriva înființării Comisiei de anchetă pentru verificarea activității șefului SPP și va contesta la Curtea Constituțională hotărârea adoptată azi în Parlament.

”Verificarea activităţii directorului SPP nu este de competența unei comisii speciale, înfiinţate cu dedicaţie, pentru că, domnul Dragnea vrea să continue propaganda statului paralel. SPP îşi desfăşoară activitatea sub organizarea şi coordonarea CSAT, iar directorul SPP, care este propus de CSAT, prezintă rapoarte cu privire la îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, în faţa Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament. Așa este legea, iar aceste comisii există şi funcţionează, nu este nevoie de înființarea unei comisii speciale în Parlament”, a explicat deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaților.

Juriștii USR vor ataca la Curtea Constituțională hotărârea de înființare a Comisiei speciale SPP invocând încălcarea atribuțiilor Comisiilor permanente pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament. Această hotărâre a fost, din nou, elaborată în grabă și nu are nici măcar expunere de motive, ceea ce încalcă regulile de tehnică legislativă.

Lege prevede clar că SPP îşi desfăşoară activitatea cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, a hotărârilor CSAT, precum şi a regulamentelor militare. Controlul activității directorului SPP nu este de competența unei comisii parlamentare nou înfiinţate, ci de competența CSAT, a instanţelor militare ori civile sau, în cazul rapoartelor anuale, a Comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională.

”Această comisie specială nu este instanţă militară. Nu poate constata încălcarea regulamentului militar şi nici sancţiona respectiva abatere. Această comisie specială nu este CSAT. Nu poate emite hotărâri în baza cărora SPP să îşi desfăşoare activitatea. Nu în ultimul rând, această comisie specială nu se poate substitui Curții Constituționale”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu,

În aceste condiții, noua comisia specială este o nouă încercare a coaliției PSD-ALDE de a discredita o instituție importantă a statului și conducătorul ei, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu DNA și Laura Codruța Kovesi în cadrul Comisiei Sufrageria care tocmai și-a încheiat activitate și a prezentat un raport plin de elucubrații.

USR avertizează că există pericolul ca cel puţin o parte dintre persoanele dinafara SPP chemate în faţa acestei comisii să mintă sau să inventeze, în faţa acestei comisii ori a publicului, fapte pe care membrii săi nu le pot verifica.

”Să fie clar: persoanele dinafara SPP care ar putea fi audiate în această comisie nu se supun jurământului militar şi nu au obligaţia să jure în faţa comisiei că vor spune adevărul. Rolul nostru este de a atrage atenţia asupra acestor minciuni”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu.

În opinia USR, comisia de anchetă pentru verificarea activității șefului SPP este o nouă fumigenă marca PSD-ALDE menită să distragă atenția de la problemele majore din România –  salariile reduse în urma revoluției fiscale, prețuri mai mari în magazine și rate mai mari la credite, autostrăzi neterminate și șosele pline de gropi, spitale insalubre, școli fără autorizații de funcționare și cu toalete în curte.

Coaliția PSD-ALDE a reușit să ducă în derizoriu unul dintre cele mai importante instrumente ale democrației – controlul parlamentar – dar și Parlamentul în sine. În ultimul an a înființat o serie de comisii speciale de anchetă, cum ar fi Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, Comisia SIPA. Parlamentul a devenit, din păcate, tribună pentru elucubrații.