Era necesară numirea unui candidat la conducerea SIE

Era necesară numirea unui candidat la conducerea SIE

 

USR consideră că era necesară numirea unui candidat la conducerea Serviciului de Informații Externe pentru că exista riscul ca SIE să rămână anul acesta fără conducere.

Serviciul de Informații Externe nu mai are director din septembrie 2016, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Mai mult, adjuncții SIE împlinesc anul acesta vârsta de pensionare.

„Propunerea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE este o cedare tactică din partea Președintelui. În fața amenințărilor realiste cu suspendarea, care ar fi implicat înlocuirea imediată a procurorului șef DNA și promulgarea legilor justiței, Iohannis a cedat conducerea unui serviciu secret. Dacă mișcarea funcționează, Kovesi își va finaliza mandatul, Iohannis câștigă timp și opoziția se poate regrupa”, a comentat Lucian Stanciu Viziteu, membru în comisia SRI din partea USR, numirea lui Gabriel Vlase.

În PSD se găsesc cu greu oameni fără probleme de integritate. Gabriel Vlase este un vechi membru din tabăra lui Viorel Hrebenciuc, numele lui a apărut în ”Dosarul retrocedărilor”, dar ulterior s-a dovedit că nu a avut nicio implicare.

În ultimul an, PSD a inventat o adevărată conspirație în jurul serviciilor secrete, în special SRI pe care l-a pus în centrul propagandei despre așa-numitului stat paralel. Președintele Comisiei SRI din Parlament, Claudiu Manda, a reușit să facă circ tot anul, prin diverse audieri controversate, care au indus și mai multă neîncredere într-o instituție importantă a statului, în loc să ajute la transparentizarea activității SRI.

În cazul unei suspendări a președintelui, PSD ar fi putut să îl numească la conducerea SIE pe Claudiu Manda, unul dintre aplaudacii lui Liviu Dragnea la DNA și fost contabil pentru personaje penale foarte grele, ceea ce ar fi fost un dezastru pentru activitatea SIE.