USR a câștigat în justiție dreptul cetățenilor de a dona online pentru o politică curată

Uniunea Salvați România a câștigat procesele cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale și parlamentare din 2016.

”USR a câștigat în justiție dreptul cetățenilor de a susține prin donații online partidul politic în care au încredere. Este un pas important pentru o politică curată, chiar dacă pare un pas mic pentru secolul XXI. Cu acest câștig în fața AEP am schimbat pentru totdeauna modul în care partidele politice se pot finanța în România. Am deschis calea oamenilor cinstiți să își poată face partide și să se poată finanța din bani de la cetățeni, nu de la baroni”, a declarat președintele USR Dan Barna.

După alegerile locale din iunie 2016, AEP a refuzat să ramburseze USR 152.291,54 de lei, în mare parte suma obținută prin donații online. În mod similar, după alegerile parlamentare din noiembrie 2016, AEP nu a returnat partidului 639.899,03 de lei, sumă provenită din mii de donații realizate printr-un sistem online, modern și transparent.

”USR și-a făcut o strategie de finanțare bazată pe în bună parte pe donațiile on-line  de la cetățeni care donează sume mici, am anticipat că AEP va considera această metodă de finanțare ca fiind în afara legii și am ”construit” mecanismele de finanțare și de cheltuire a fondurilor în campania electorală astfel încât acestea să fie impecabile. Ne-a ajutat și faptul că M10 a încercat același lucru la prezidențialele din 2014 și am învățat din greșelile lor de atunci. Practic, nu am lăsat nici un detaliu la voia întâmplării și de aceea Curtea de Apel București în două dosare: 31279/3/2017 și  9444/2/2017 a obligat AEP să ne returneze toate sumele reținute până la ultimul leuț”, a explicat Dumitru Dobrev, membru Birou Național USR și coordonator al departamentului juridic/contencios al partidului.

Legea finanțării partidelor politice și practica de verificare a Autorității Electorale Permanente au fost gândite pe vechiul sistem. Sistemul în care partidele politice erau finanțate prin sacoșele de bani aduse la partid. În acest sistem, de azi depășit, nu existau mici donatori, ci mari donatori care-și recuperau banii prin contracte clientelare.

Am reușit să spargem cercul vicios al finanțării partidelor politice din România de către baroni locali și camarila acestora, regi ai asfaltului și alți abonați la contracte cu statul, ”băieți deștepți” din energie. Aceștia finanțează partidele politice în campania electorală, dar au grijă să-și scoată ”pârleala” ulterior prin acte normative cu dedicație, licitații publice trucate, despăgubiri uriașe de la ANRP, etc. Din acest moment toate formațiunile politice și independenții ”post-Colectiv” au posibilitatea să invoce acest precedent și să folosească finanțările on-line.

În cazul în care aceste soluții vor rămâne definitive la ÎCCJ, USR va câștiga automat și dosarele în AEP a amendat partidul cu 55.000 de lei și a dispus confiscarea sumei de 121.798,01 de lei, doar prin invocarea autorității de lucru judecat.