Exercițiu de transparență: USR cere AEP să publice rapoartele de control ale tuturor partidelor

Exercițiu de transparență: USR cere AEP să publice rapoartele de control ale tuturor partidelor

Uniunea Salvați România cere Autorității Electorale Permanente (AEP) să publice integral rapoartele de control privind finanțările pentru toate partidele politice. Aceste informații sunt de interes public și este necesar ca cetățenii să fie informați corect despre sursele de finanțare ale partidelor.

Demersul este cu atât mai necesar având în vedere răspunsurile oficiale ale AEP la întrebările adresate de Liviu Dragnea privind raportul cu totalitatea veniturilor și cheltuielilor realizate de USR în timpul alegerilor parlamentare din anul 2016.

AEP precizează în raport că “mecanismul de finanțare online a campaniei electorale a partidului USR a fost apreciat ca fiind legal, prima instanță obligând Autoritatea Electorală Permanentă la rambursarea integrală a sumelor de bani care au făcut obiectul cheltuielilor electorale la alegerile locale și parlamentare din anul 2016”.

”USR a demonstrat deja în instanță că este un partid finanțat 100% transparent și legal, prin donații online. Am câștigat procesele cu AEP privind finanțările campaniilor electorale din 2016 și cu această victorie am schimbat pentru totdeauna modul în care partidele politice se pot finanța în România. Am deschis calea oamenilor cinstiți să își poată face partide și să se poată finanța din bani de la cetățeni, nu de la baroni. Ce poate fi mai cinstit decât un sistem de donații prin card bancar, în care orice transfer este identificabil, trasabil și verificabil electronic?”, a declarat președintele USR Dan Barna.

PSD intoxică opinia publică cu informații false, transmise prin televiziunile de casă. USR este un partid transparent care poate dovedi oricând, fiecare leu primit vreodată, ceea ce nu se poate spune și despre celelalte partide. PSD intoxică opinia publică cu informații false, transmise prin televiziunile de casă, în încercarea de a discredita USR.

Uniunea Salvați România consideră că toate partidele politice ar trebui să demonstreze aceeași transparență și să fie de acord ca AEP să publice toate rapoartele de control, pentru toate partidele, pentru a elimina informațiile toxice lansate în presă.

Legea finanțării partidelor politice și practica de verificare a Autorității Electorale Permanente au fost gândite pe vechiul sistem în care partidele politice erau finanțate prin sacoșele de bani aduse la partid. În acest sistem, deja depășit, nu existau mici donatori, ci mari donatori care-și recuperau banii prin contracte clientelare.

Metoda de donație implementată de USR, prin donațiile online, este cea mai transparentă tocmai pentru că sursa banilor din conturi este ușor de verificat, orice donator trebuie să introducă datele sale de identitate pentru a face plata. În toată lumea civilizată se descurajează plățile cash și se încurajează cele online tocmai pentru transparență. Datorită acestei metode, instanța a considerat că toate donațiile făcute către USR în 2016 au fost legale.

USR este singurul partid cu cheltuielile la vedere și finanțare transparentă, transparență pe care o va aduce și în viitoarea guvernare.