USR măsoară calitatea aerului din România

Senatorul USR Allen Coliban a început o campanie de măsurare paralelă a calității aerului în România prin instalarea a doi senzori de monitorizare în București și Brașov. Scopul campaniei este de a realiza o hartă integrată care să conțină datele măsurate de senzori pentru ca în urma obținerii datelor, USR să propună măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului.

Allen Coliban a instalat senzori la sediile USR din București, bulevardul Aviatorilor, și din Brașov, vizavi de Teatrul Dramatic. Campania USR se adresează tuturor cetățenilor, cu scopul formării unei comunități de oameni interesați care își pot procura senzori și pot contribui la strângerea de date.

Poluarea aerului este problema de mediu care apare poate cel mai des în dezbaterile noastre, fie la Comisia pentru Mediu, fie în interiorul USR sau cu alte părți interesate. Și ne dăm seama de fiecare dată că nu știm, de fapt, despre ce vorbim. Autoritățile ascund praful sub preș de mulți ani, datele sunt incomplete sau irelevante și nu știm adevărat nivel al poluării aerului. De asta ne-am decis să construim această comunitate de oameni interesați care să colecteze date reale de poluare. Numai pe baza lor putem lua măsuri de îmbunătățire”, a declarat senatorul Allen Coliban.

România a fost condamnată, anul acesta, de Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene pentru încălcarea constantă a limitelor de poluare a aerului. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, și numărul zilelor cu depășiri nu trebuie să fie mai mare de 35 într-un an. Țara noastră nu a reușit să remedieze problema poluării aerului, iar orașele București, Brașov și Iași fac în continuare obiectul procedurii de infringement.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului are 148 de stații în toată țara, dar unele nu funcționează deloc, iar altele doar parțial. Pe lângă o măsurare corectă a calității aerului, lipsește și o activitate de informare a cetățenilor. Panourile stradale amplasate în București nu mai funcționează de ani buni.

Senzorii utilizați în campanie sunt realizați de Radu Motișan, expert în tehnologie și om de afaceri din Timișoara, care a creat, până acum, o gamă largă de senzori. Senzorii A3, instalați la sediile USR, măsoară nouă parametri. Un alt senzor dezvoltat de Radu Motișan este mobil și măsoară cinci parametri. Rețeaua dezvoltată este cea mai răspândită din țară și cuprinde peste 100 de senzori. Toate detaliile tehnice sunt disponibile pe site-ul uradmonitor.com.

Deși de multe ori pe ultimul loc în lista noastră de preocupări, poluarea aerului ne otrăvește sănătatea. Puțin câte puțin, efectele încep să fie simțite fără să putem înțelege ce se întâmplă. Pentru a răspunde acestor probleme, am investit ultimii doi ani pentru a dezvolta uRADMonitor, o rețea globală de monitorizare a poluării. Dezvoltat în Timișoara, proiectul constă în aparate electronice de concepție proprie echipate cu senzori și conectivitate internet. Acestea sunt conectate într-o rețea extinsă globală în peste 40 de țări pentru a măsura în permanență calitatea mediului și impactul asupra sănătății la scară mare”, a declarat Radu Motișan, dezvoltatorul senzorilor de măsurare a calității aerului.

În prezent, în țara noastră există mai multe opțiuni de măsurare a calității aerului. Organizația 2Celsius oferă, de asemenea, posibilitatea de a evalua nivelul de particule în suspensie din aer cu ajutorul unui senzor creat în cadrul unui proiect de citizen science. Detalii, aici.