PSD sabotează Uniunea Europeană cu un cal troian

PSD sabotează Uniunea Europeană cu un cal troian

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice, a reacționat la dezvăluirile de presă potrivit cărora la paravanul ordonanței pentru înființarea Orchestrei Europene s-ar ascunde o serie de modificări anti-europene care ar subordona politic Consiliul Concurenței, instituție independentă, potrivit legii. Conform informațiilor apărute în presă, Ministerul de Finanțe forțează adoptarea prin OUG a unor amendamente care contravin legislației europene și care ar declanșa inevitabil procedura de infrigement..

„Direcția antieuropeană a Partidului Social European riscă să afecteze și cursul pe care îl urmează România în lume, în condițiile în care, de la derapajele de discurs ale unor lideri încă blocați în național-comunism, am ajuns în punctul în care însuși Guvernul României să promoveze măsuri ce contravin regulilor de funcționare ale Uniunii Europene. Cel mai recent exemplu frizează inclusiv zona comicului de situație, într-o notă de umor involuntar specific Cabinetului Dăncilă. Sub pretextul înființării Orchestrei Europene – singurul proiect anunțat cu ocazia preluării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene – dar fără nicio legătură cu subiectul, Ministerul de Finanțe a propus și transformarea Consiliului Concurenței într-o instituție subordonată puterii politice, după modelul deja consacrat al Autorității Naționale pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, de exemplu. Am putea spune că-i o reinterpretare modernă a calului troian, pentru că după ce a invitat Uniunea Europeană la București pentru a urmări prestația deja celebrei Orchestre Europene, chiar în actul de înființare a ansamblului a încercat să însereze articole opuse legilor UE.  Astfel, după ce domnul Teodorovici a anunțat că dreptul european la muncă e în contradicție cu viziunea sa despre libertate și ulterior atacului lansat de domnul Valcov împotriva companiilor private multinaționale, Finanțele, împărțite ca influență între cei doi, vor să transforme Consiliul Concurenței într-o armă de asalt politic”, a declarat deputatul Dehelean

Menționăm că, Consiliul Concurenței ar avea obligația să finalizeze orice investigație într-un termen maxim de 6 luni, chiar dacă perioada stabilită de pesediști nu ar permite parcurgerea tuturor procedurilor, cum ar fi, de exemplu, sesizarea Comisiei Europene.  

Apoi, subordonarea Consiliului  prin introducerea unor regulamente stabilite de mediul politic ar anula independența instituției și ar încălca astfel Legea Concurenței. În plus, declanșarea unei proceduri de infrigement ar deveni inevitabilă, având în vedere că autoritățile de concurență din statele membre trebuie să fie independente politic și să acționeze conform propriilor regulamente.

De la modul prin care această tentativă de deturnare a Consiliului Concurenței a fost gândită – ascunsă într-o OUG privind înființarea unei orchestre și până la modificările profund anti-europene propuse, Guvernul PSD ne demonstrează cu fiecare ocazie că România se află într-un pericol cu care nu s-a mai confruntat. Pericolul unei guvernări în care incompetenții, anti-europenii și infractorii au decis să lucreze împotriva cetățenilor”, .