Proiectul USR de depolitizare a sistemului preuniversitar, cu un pas mai aproape de adoptare

Proiectul USR de depolitizare a sistemului preuniversitar, cu un pas mai aproape de adoptare

Proiectul USR care prevede incompatibilitatea funcției de director și director adjunct cu orice funcție de conducere de la nivelul unui partid politic a fost adoptat tacit de Camera Deputaților și pleacă la Senat, spre dezbatere și adoptare.

Proiectul de lege propune modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prevede că „directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot deţine, pe perioada exercitării mandatului, funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”.

Prin pasivitatea și dezinteresul parlamentarilor PSD, ALDE și Pro România, propunerea legislativă de depolitizare a funcțiilor de conducere din toate școlile din România a fost adoptată tacit în condițiile în care nu a fost respectat termenul constituțional de dezbatere și votare a inițiativei.

În Comisia de învățământ, aceleași partide s-au împotrivit vehement măsurii propuse de USR pentru depolitizarea școlilor din România și creșterea autonomiei decizionale și a responsabilității managementului școlar.

Politizarea excesivă a dus la construirea unor relații clientelare între autorități și școli, iar acest fapt se vede prin lipsa de responsabilitate și viziune a foarte multor directori, dar și prin distribuția inechitabilă, pe linie de partid, a fondurilor publice”, a declarat inițiatoarea proiectului, deputatul USR Cristina Iurișniți.

Este normal ca oamenii să aleagă ce vor să conducă: școala sau partidul. Proiectul de lege pornește de la două evidențe: a) o persoană nu poate face bine două lucruri deodată și b) în școală nu facem politică de partid”, a declarat și senatorul USR Vlad Alexandrescu, co-inițiator al proiectului de lege.