Senatorul USR Cristian Ghica a depus azi în Parlament un proiect de lege pentru digitalizarea administrației publice, prin eliminarea hârtiei din fluxul intern și inter-instituțional. Digitalizarea administrației publice este cu atât mai importantă în această perioadă de criză provocată de noul coronavirus, pentru ca oamenii să nu mai fie expuși riscului de îmbolnăvire prin plimbatul hârtiilor și prin statul cu orele la cozi.
Senatorul USR Cristian Ghica consideră că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să modificăm felul în care se produce interacțiunea cetățean-stat și viceversa, iar digitalizarea este singurul mijloc prin care societatea poate continua să funcționeze, chiar și în vremuri de criză. În opinia sa, digitalizarea totală a administrației reprezintă, totodată, mijlocul prin care interacțiunea cetățenilor cu statul, precum și activitatea administrației publice pot fi eficientizate.
Vizita în persoană, la ghișeu, și obligativitatea folosirii hârtiei ca principal mediu de comunicare între cetățeni și stat sunt principalele bariere pentru introducerea serviciilor publice la distanță.
„Tehnologia există și nu este o noutate, însă România este încă, din păcate, tributară unor reflexe birocratice din alte secole. Hârtia, semnătura și ștampila au fost reinventate în vremurile noastre și este momentul să accelerăm adopția lor într-o formă actuală și modernă, ușurând astfel interacțiunea cetățenilor cu instituțiile publice, eliminând drumurile inutile către diverse ghișee și corvoada transferului de documente între instituții prin intermediul contribuabilior. Ținând cont că, în momentul de față, instituții mari din administrația publică românească au eliminat deja hârtiile, iar două instituții de forță din țară, SRI și STS, au implementat sisteme de management al documentelor (lucru care dovedește că aceste sisteme pot fi aplicate în siguranță), există premisele aplicării acestora la nivel național”, explică senatorul USR Cristian Ghica.
Proiectul legislativ reprezintă fundația pentru implementarea la nivel național a principiului „o singură dată”, un concept de guvernare electronică care își propune să se asigure că cetățenii, instituțiile și companiile trebuie să furnizeze autorităților și administrațiilor, doar o singură dată, anumite informații standard. Ulterior, prin încorporarea reglementărilor privind protecția datelor și consimțământul explicit al utilizatorilor, administrația publică este autorizată să reutilizeze și să schimbe datele între ele.
La nivel european, principiul „o singură dată” face parte din planurile Uniunii Europene de a dezvolta în continuare Piața Unică Digitală, prin reducerea sarcinii administrative asupra cetățenilor și a întreprinderilor.
Obiectivul final este ca nicio administrație publică din România să nu ceară unei persoane fizice sau juridice informații deținute deja de altă administrație publică sau organizație a statului român.
În particular, în contextul crizei provocate de COVID-19, avantajele aplicării noii legi ar fi următoarele:
– Reducerea contactului fizic dintre contribuabili și funcționarii publici pe tot traseul logistic – de la părăsirea locuinței, contactul prin transportul în comun și statul la coadă, până la interacțiunea directă de la ghișeu;
– Reducerea riscului de infectare a cetățenilor și funcționarilor publici;
– Posibilitatea funcționarilor publici de a lucra de la distanță, prin teleworking
– Eliminarea prezenței fizice ca factor în semnarea și aprobarea de acte;
– Eliminarea hârtiei și a curierilor drept factori de risc în răspândirea bolii;
– Posibilitatea funcționării instituțiilor în caz de urgență națională.
Senatorul USR Cristian Ghica este cel care a reușit eliminarea ștampilei din administrația publică, prin adoptarea Legii 169/2019.