Uniunea Salvați România face un apel la Guvernul PNL, în contextul raportului publicat astăzi de Comisia Europeană, să nu uite angajamentele luate, înainte de a ajunge la guvernare, în fața românilor, dar și a partenerilor europeni ai României. PNL a promis să repare stricăciunile produse Justiției de guvernele PSD în perioada 2017-2019, dar pașii făcuți în ultimele luni sunt puțini și lipsiți de curaj. USR este consecventă și cea mai recentă dovadă o constituie cele două noi proiecte de lege depuse în Parlament în urmă cu circa două săptămâni.
„Se vede până la Bruxelles că România stagnează. Suntem încă în țara în care funcționează legi și instituții schilodite de Liviu Dragnea. Secția specială de prigonit magistrații e încă acolo. Legile Justiției sunt încă în dezacord cu recomandările Comisiei de la Veneția. Propunerile noastre concrete pentru îndreptarea acestor aberații au fost depuse în Parlament, au fost respinse, acum le-am depus din nou. Pandemia nu poate fi invocată ca motiv de întârziere și nici nu scuză lipsa de voință politică”, declară președintele USR, deputatul Dan Barna.
„USR a votat Guvernele Orban 1 și Orban 2 pentru a repara ceea ce a distrus PSD în Justiție. Înțeleg că timpul este scurt și că pandemia a schimbat prioritățile Guvernului. Dar, mai mult decât niște declarații de susținere a independenței Justiției și luptei anticorupție nu am vazut până acum. Avem nevoie urgent de o dezbatere cu sistemul de Justiție pentru a modifica toate legile anti-Justiție ale PSD. USR a propus o lege pentru desființarea Secției Speciale, dar până acum PNL s-a menținut în ambiguitate. Vrea sau nu vrea să fie desființată acestă secție specială care e de fapt un instrument de presiune politică împotriva magistraților?”, declară și deputatul USR Silviu Dehelean.
În contextul raportului publicat astăzi de Comisia Europeană, USR reiterează apelul către partidele parlamentare de a susține cele două noi proiecte de lege depuse în urmă cu aproape două săptămâni.
Unul dintre proiecte vizează desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ținând cont atât de recomandările CE, GRECO și Comisiei de la Veneția, cât și de o realitate indubitabilă, așa cum reiese ea din rezultatele pe 2019 ale Secției: din 417 dosare soluționate, 415 au fost cu soluție de clasare.
Al doilea proiect de lege vizează punerea în acord a legilor Justiției cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în 2018, respectiv 2019, de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni în 2019 și de Comisia Europeană. Este vorba, printre altele, de mecanismul de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, de răspunderea materială a magistraților, respectiv acțiunea de recuperare a prejudiciilor, de întărirea independenței procurorilor, de clarificarea motivelor de revocare a membrilor CSM și de mecanismul de numire a conducerii Inspecției Judiciare.
Pentru statul de drept și democrația din România este vitală adoptarea acestor proiecte, fără pretexte și noi amânări.