USR susține independența presei, nu cumpărarea ei cu bani publici!

USR susține independența presei, nu cumpărarea ei cu bani publici!

Senatorii USR au votat, miercuri, împotriva proiectului de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.63/2020 prin care se acordă presei 200 milioane de lei, pentru o așa-zisă campanie de informare în contextul actualei pandemii.

Motivând votul împotriva initiativei Guvernului, senatorul USR Mihai Goțiu, fost jurnalist, a argumentat că susținerea independenței presei este esențială pentru democratie, și nu cumpărarea bunăvoinței ei, prin intermediul banilor publici.

Iată, în continuare, discursul integral de motivare a votului împotriva inițiativei Guvernului:  

 ”Stimate colege și stimați colegi,

Problema susținerii presei este una esențială pentru orice democrație, fie că e vorba de o perioadă de criză economică, fie că nu este nicio criză. DAR, în același timp, trebuie să facem o distincție clară între susținerea independenței presei și cumpărarea bunăvoinței presei prin intermediul banilor publici.

Și o spun în calitate de fost jurnalist, de fost membru în colegiul de conducere și fost președinte al unei organizații locale de profesioniști din domeniul presei. În 2009, m-am confruntat cu o situație similară, la Cluj, când, în contextul fostei crize economice, președintele Consiliului Județean a anunțat că ”pune la bătaie” aproximativ 250.000 de euro pentru susținerea presei locale, sub pretextul promovării activității instituțiilor deconcentrate din subordine.

 Menționez că dacă acei bani publici ar fi fost utilizați atunci, datorită faptului că ziarul pe care îl conduceam era lider detașat de audiență în piața locală, pe print și online, aș fi fost, atât în mod indirect, cât și direct unul dintre principalii beneficiari ai acelor bani. Fapt care l-a și făcut pe unul dintre competitori să afirme, într-un mod acuzator: ”nu înțeleg cum în discuțiile cu Consiliul Județean, Mihai Goțiu a ținut mai mult la principii decât la bani”.

Reiau acum principiile pe care le-am susținut și atunci, și pe care le susțin și acum:

  • Pentru campaniile de promovare ale unor informații de interes public, avem legislație legată de promovarea lor în audio-vizual; pentru presa scrisă, tipărită și online, se pot organiza licitații, pe baza unor auditări cât mai puțin contestabile cu privire atât la numărul cititorilor, cât și la profilul acestora;
  • Pentru orice alt tip de promovare de informație există posibilitatea organizării de licitații publice transparente, pe bază de oferte bazate pe auditări clare.

Cât timp aceste principii sunt eludate, presa nu este ajutată, ci dimpotrivă, subordonată. Principalii beneficiari nu vor fi jurnaliștii, ci patronatele din presă și, mai ales, anumite interese ale acestor patronate, care exced celor legate de business-ul de presă. Costul pentru presă va fi, în realitate, foarte mare – creșterea obedienței față de finanțator – în cazul de față, chiar Guvernul României. Am peste două decenii de experiență ca jurnalist ca să știu și să afirm că dincolo de declarații de independență din partea presei care va primi acești bani, acest lucru se întâmplă extrem de rar, în puținele redacții care funcționează sănătos pe baza separării clare a activității departamentelor editorial, respectiv vânzări/publicitate. Chiar și atunci când finanțatorul nu o solicită în mod expres, există o autocenzură la nivel editorial și/sau o selectivitate legată de conținutul editorial promovat, care avantajează finanțatorul.

Efectul acestei OUG va fi extrem de toxic pentru presă. Banii vor ajunge, în mod preponderent către instituții de presă și jurnaliști mai maleabili, mai predispuși la compromisuri, în timp ce jurnaliștii și oazele redacționale de jurnalism independent vor suporta nu doar efectele dure ale crizei, ci și avantajarea concurenței dispusă la compromisuri.

Da, orice democrație funcțională are nevoie de o presă puternică. Dar cu condiția să fie o presă independentă ori măcar autonomă. Oricât ar fi de deranjantă presa independentă pentru cei aflați, într-un moment sau altul, la Putere, ”dresarea câinelui democrației” se va întoarce împotriva lor, atunci când vor ajunge, la rândul lor, în Opoziție. Gândiți-vă bine și la acest lucru!

Da, consider că și domeniul presei trebuie să beneficieze de măsurile de susținere de care beneficiază și celelalte sectoare ale economiei. Nimic mai puțin, dar nici privilegii suplimentare!

Iar dacă dorim să sprijinim sectorial și specific presa, atunci avem nevoie de politici de susținere a conținutului jurnalistic. Nu prin împărțire discreționară de bani publici, ci prin finanțarea unor competiții deschise și transparente pentru crearea de conținut. Nu trebuie să inventăm roata ori apa caldă: asemenea finanțări pe bază de competiții cu criterii clare și jurii profesioniste independente există peste tot în lume și nu doar pentru perioade de criză, fie că vorbim de competiții organizate de servicii de presă finanțate public, gen BBC, fie de diferite fundații și ONG-uri care se ocupă de susținerea presei. De altfel, USR are în lucru o asemenea propunere legislativă și, dacă doriți cu adevărat să ajutați presa și, mai ales, independența acesteia, mă aștept să o susțineți atunci când o vom depune.

Această Ordonanță, în forma actuală, nu poate fi susținută de USR. Nu va ajuta presa, ci o va subordona.