Cristian Ghinea, nominalizarea USR PLUS pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat cum pot fi folosiți banii europeni pentru dezvoltarea reală a României

Cristian Ghinea, nominalizarea USR PLUS pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat cum pot fi folosiți banii europeni pentru dezvoltarea reală a României

În Comisiile reunite pentru Afaceri Europene, Cristian Ghinea, europarlamentar USR PLUS și propunerea Alianței pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și-a detaliat prioritățile și a explicat cum pot fi folosite fondurile europene pentru dezvoltarea reală și reforma României. De la proiectele de mari investiții la sprijinirea mediului privat și investiții în zona socială. Cristian Ghinea a fost avizat de membrii Comisiilor cu 16 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”.

Mandatul meu va fi fixat pe câteva priorități. În primul rând, trebuie să finalizăm cu succes actualul buget european. Rata de absorbție este la 41%, suntem într-o ușoară defazare față de media europeană. Programele performante sunt Programul Operațional Capital Uman (POCU) și Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), cele rămase oarecum în urmă sunt Programul Operațional Regional (POR) și Programul Operațional Competitivitate (POC). Trebuie să aducem în țară aproape 60% din banii europeni pe acest exercițiu financiar care se încheie în 2023. Va fi o prioritate pentru mine. Riscul de dezangajare există, este practic un coșmar anual, pentru că putem să pierdem bani. Pe acest an mai este foarte puțin de recuperat, mai sunt 70 de milioane de euro la Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) și Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT), sper că oamenii din minister vor trimite facturile la Bruxelles până la sfârșitul anului, dar pe anul viitor estimarea pe care o avem se referă la un risc de dezangajare de 2 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, trebuie să împingem proiecte rapid”, a declarat Cristian Ghinea.

Acesta a precizat și că va trimite scrisori președinților partidelor parlamentare pentru a stabili întâlniri cu fiecare grup parlamentar în parte în condițiile în care acum este momentul când se iau decizii majore pentru cum va cheltui România banii europeni până în 2029.

Aș vrea să pornim împreună o decadă a dezvoltării României cu bani europeni. Sunt decizii grele de luat și pe partea de coeziune, și pe partea Facilității de Reziliență și Reforme, deciziile se vor lua în această primăvară și cred că este nevoie de dialog și consens între toate forțele politice astfel încât ceea ce punem acum pe picioare să rămână indiferent de ce schimbări politice vor fi”, a declarat Cristian Ghinea.

Ministrul propus de USR PLUS pentru Investiții și Proiecte Europene a făcut referire și la Planul Național de Redresare și Reziliență.

Se vorbește foarte mult despre aceste 30 de miliarde. Vreau să spun două lucruri despre care se vorbește mai puțin în dezbaterile publice: jumătate din acești bani sunt împrumuturi. Deci, nu toți cei 30 de miliarde de euro sunt granturi. Vorbim de bani pe care trebuie să-i folosim bine pentru că va trebui să-i dăm înapoi, o parte dintre ei cel puțin. Al doilea lucru: în Regulamentul care a fost finalizat chiar săptămâna trecută, avem două alocări minimale pe domenii: 20% pentru Digitalizare și 37% pentru Tranziția verde și schimbări climatice. Trebuie să ne încadrăm în aceste praguri, ceea ce, în punctul în care sunt dezbaterile acum, nu se întâmplă. Am scris în programul de guvernare că vom porni imediat dezbaterile publice astfel încât să atingem aceste ținte”, a precizat Cristian Ghinea.

La solicitarea membrilor Comisiilor reunite, acesta a detaliat și câteva dintre ajustările pe care le intenționează la draft-ul PNRR.

Propunerea pe care am negociat-o în cadrul coaliției este să mergem spre mediul privat. Toată partea de digitalizare, inovare, tranziție verde, eficiență energetică, cred că ar trebui să ne orientăm spre mediul privat astfel încât să nu fie doar statul cel care modernizează și dezvoltă România pe această zonă. A doua ajustare vizează zona socială. Cheltuielile sociale nu sunt o cheltuială, sunt o investiție dacă le faci cu cap. Dacă vom reuși să aducem copii săraci la școală, de pildă, este o investiție transformațională pentru România. Dacă vom reuși să implementăm legea venitului minim de incluziune pe care acest Parlament a votat-o în 2016 și care zace neimplementată, atunci vom atrage mai mulți oameni fără posibilități în zona muncii formale, astfel încât se vor întoarce bani în circuitul financiar”, a declarat Cristian Ghinea.

Referitor la infrastructură, ministrul propus de USR PLUS a precizat că există două surse majore de finanțare: Programul Operațional Transport și PNRR. De asemenea, va fi respectat Master Planul General de Transport al României adoptat în 2016.

Am căzut de acord în coaliție pentru o alocare majoră din PNRR. Este vorba de 3,5 miliarde pentru autostrăzi și 2,8 miliarde pentru feroviar. Va trebuie să facem un efort împreună – Guvernul, Parlamentul și Președinția – pentru a convinge Comisia Europeană cu privire la modul în care interpretăm aceste proiecte mari”, a declarat Cristian Ghinea.

În opinia acestuia, autostrăzile reprezintă un obiectiv major fără de care nu se poate dezvolta România și trebuie combinate toate resursele bugetare – Politica de Coeziune, PNRR și eventuale împrumuturi dedicate – astfel încât acestea să fie realizate.

Nu în ultimul rând, ministrul propus de USR PLUS a vorbit despre intenția de a realiza o reformă în ceea ce privește modul de acordare a sporului de fonduri europene.

Acesta să nu se ia automat, doar pentru că ești angajat acolo, ci să se ia doar atunci când cererile de plată către Comisia Europeană vor fi rambursate. Deci, când intră bani în țară pe proiectul de cate te-ai ocupat, atunci meriți sporul de fonduri europene. Vreau, de asemenea, să promovez masiv soluția costurilor simplificate, adică în loc să verificăm hârtii să verificăm dacă s-a întâmplat”, a mai declarat Cristian Ghinea.