USR PLUS susține reforma CNA

USR PLUS susține reforma CNA

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) trebuie să devină o instituție eficientă și relevantă pentru sănătatea spațiului public.

Primii pași au fost făcuți astăzi, când Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, a avut o întâlnire cu Monica Gubernat, președinta CNA.

Reformarea instituției trebuie să înceapă cu transparentizarea numirii membrilor,  digitalizarea și transpunerea directivei UE privind serviciile audiovizuale.

Transparentizare –  În data de 3 februarie, urmează să fie numiți patru noi membri CNA: doi propuși de Guvern, unul de Președinție, unul de Camera Deputaților. Iulian Bulai a asigurat-o pe doamna Gubernat că USR PLUS va face din această numire un proces transparent, bazat pe consultări și competențe.

Digitalizare – Vă vine să credeți sau nu, dar CNA face monitorizarea emisiunilor cu oameni care transcriu manual ce se spune la TV sau radio. Asta întârzie răspunsurile la petiții și sesizări. Vestea bună e că CNA a câștigat un proiect pe fonduri europene de digitalizare și, printre altele, automatizare a monitorizării. Avem încredere că va fi implementat curând și eficient.

Transpunerea directivei UE – Iulian Bulai va discuta cu partenerii noștri astfel încât Guvernul să demareze cât mai curând consultări cu toți cei interesați sau direct implicați în modificările pe care le impune directiva UE privind serviciile audiovizuale. Transpunerea directivei va aduce la zi Legea audiovizualului și va limita cât mai mult, prin norme, ingerințele politice la CNA.

În ceea ce privește sesizările legate de programul de Revelion de la TVR, șefa CNA l-a informat pe Iulian Bulai că a luat cunoștință de sesizarea ministrului Vlad Voiculescu și că există mai multe petiții, inclusiv de la telespectatori obișnuiți ai Televiziunii publice. Raportul privind situația reclamată e în lucru, iar CNA îl va lua în discuție cu maximă rapiditate.