Cristina Prună: Soluția pentru criza energetică este modificarea legii offshore până la finalul anului, pentru a face posibilă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

Cristina Prună: Soluția pentru criza energetică este modificarea legii offshore până la finalul anului, pentru a face posibilă exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră

Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a atras azi atenția într-un mesaj public asupra urgenței adoptării unei noi legi offshore.

În această perioadă de creștere a prețului gazelor naturale, vedem o dată în plus cât de importantă este consolidarea securității energetice și independența față de importuri. Cristina Prună semnalează că dependența de importuri de gaze naturale a crescut de la 2% în anul 2015 la peste 24% în anul 2019.

Un rol important în înscrierea României pe acest trend l-au jucat politicile publice păguboase, precum OUG 114/2018, promovate de fostele guvernări PSD. În anul 2021 evoluția a fost una similară, importurile de gaze naturale fiind deja mai mari comparativ cu ultima parte a anului 2020.

Rezervele de gaz natural din Marea Neagră pot să contribuie decisiv la susținerea procesului de tranziție către un sector energetic curat, cu importante beneficii economice și sociale. E nevoie ca Parlamentul și ministerele Finanțelor și Energiei să colaboreze pentru a adopta o nouă lege până la finalul acestui an, dacă vrem să nu ratăm șansa extraordinară a unei generații”, a precizat Cristina Prună.

Actuala Lege Offshore, adoptată în anul 2018, a descurajat investițiile în exploatarea rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră. Deși corectarea ei a fost prezentată ca o prioritate de Guvern la finalul anului 2019, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Odată cu finalizarea, în această săptămână, a negocierilor pentru preluarea de către Romgaz a participației Exxon din perimetrul Neptun Deep, există un argument suplimentar pentru adoptarea rapidă a noii legislații.

Orice amânare pe mai departe a promovării unei noi legi ar reprezenta un eșec al statului român și o piedică pusă în dezvoltarea economiei românești”, concluzionează Cristina Prună.