Proiect de lege pentru reducerea TVA la pompele de căldură și panourile fotovoltaice

Proiect de lege pentru reducerea TVA la pompele de căldură și panourile fotovoltaice

USR a depus un proiect de lege pentru reducerea TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice.

Scopul proiectului este încurajarea cetățenilor să investească în metode alternative de producție a energiei și să își reducă astfel consumul din rețeaua națională.

Ideea proiectului a apărut în contextul în care prețul energiei a explodat în ultimul an și nu sunt anticipate reduceri într-un viitor apropiat.

În prezent, unii cetățenii beneficiază de măsuri de plafonare a prețului la energie, însă vor avea un șoc economic de la 1 aprilie 2023, când măsurile de ajutor direct vor ajunge la final.

Cristina Prună, deputat în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, atrage atenția că e nevoie de stimulente la toate nivelurile pentru a vedea un impact semnificativ la nivelul facturilor.

“Impactul creșterii prețurilor la consumatorii finali va fi resimțit din ce în ce mai puternic de români și în special de consumatorii vulnerabili. Măsurile în vigoare astăzi nu ating cauza creșterii exponențiale a prețurilor și nu pot fi sustenabile pe termen lung.

Avem programul Casa Verde Fotovoltaice cu un buget impresionant, dar care sub coordonarea Administrației Fondului pentru Mediu se desfășoară greoi și cu foarte multe blocaje.

E nevoie să acționăm pe toate planurile, inclusiv la nivelul consumatorului casnic. Prin acest proiect de lege ne dorim să sporim numărul prosumatorilor, adică a celor care devin mici producători de energie, iar gospodăriile să devină mai eficiente energetic prin adoptarea de soluții moderne. Mergem în aceeași direcție a reducerii taxelor, precum TVA-ul, pentru a stimula adopția acestor soluții.”, declară Cristina Prună.

Senatorul USR, Adrian Wiener, subliniază că statul român trebuie să devină un partener pentru cetățean în această criză majoră a energiei.

,,Suntem datori să propunem soluții prin politici publice. Scăderea consumului de energie este esențială pentru a trece prin șocul creșterii uriașe a prețurilor. Sunt convins că accesibilizarea costurilor pentru soluțiile tehnice de creștere a eficienței energetice este un lucru esențial pe care trebuie să îl facem acum, prin descărcarea prețului de TVA. Este o componentă critică pentru atingerea independenței energetice a României.”, declară Adrian Wiener.

Proiectul a primit semnături de la deputați ai mai multor partide și sperăm că va exista o susținere transpartinică a lui și la momentul dezbaterilor din parlament. Trebuie să creăm cadrul ca românii să îşi poată eficientiza energetic locuințele mai uşor.