Guvernul PSD-PNL-UDMR se opune scoaterii jocurilor de noroc de lângă școli

Proiectul USR pentru eliminarea sălilor de jocuri de noroc din apropierea școlilor, locurilor de joacă pentru copii, dar și centrelor culturale, spitalelor și bisericilor a primit aviz negativ din partea Guvernului PSD-PNL-UDMR. Pentru Guvernul Ciucă contează mai mult veniturile din industria păcănelelor decât viitorul copiilor noștri.

Guvernul sărăciei a decis să ocrotească patronii din industria jocurilor de noroc, în loc să protejeze copiii și persoanele vulnerabile care suferă de adicție. Jocurile de noroc împânzesc România și tot mai mulți români trăiesc drame teribile din cauza acestei patimi. În fiecare zi îmi scriu mame și soții care îmi povestesc cum familiile lor suferă din cauza acestor dependențe. Și-au pierdut casele, serviciile, economiile de o viață. Unii dintre ei ajung să se sinucidă. Pentru Guvern sunt mai importanți însă banii aduși de reclamele agresive, de taxele și impozitele încasate. Guvernul joacă la păcănele viitorul copiilor”, declară Diana Stoica, co-inițiatoare a proiectului de lege.

În motivarea punctului negativ de vedere, Guvernul Ciucă își arată îngrijorarea față de afacerile proprietarilor de săli, care vor fi deranjate. Nu față de victime, nu față de persoanele vulnerabile, nu față de reclamele agresive, nu față de această mare înșelătorie care se folosește de sărăcia românilor și de slăbiciunea lor.

Guvernul obișnuit să facă pariu zi de zi cu viețile noastre, denumește deja aceste vicii «jocuri tradiționale», ceea ce mi se pare revoltător! Statul folosește termenul de tradițional pentru o activitate atât de nocivă și ne întrebăm: ce urmează? O popularitate și mai mare a jocurilor de noroc? Le brevetăm ca pe un port național? «Jocurile tradiționale» sunt expresia unui Guvern care susține o industrie a nenorocirilor, iar acest lucru nu poate fi tolerat. Ceea ce nu spune Guvernul este cum a început să mai producă niște bani din publicitatea stradală și la TV la jocurile de noroc și cum prosperă aceste activități distructive în care se băgă milioane de euro”, afirmă Filip Havârneanu, co-inițiator al proiectului de lege.

Legislația în vigoare (OUG 77/2009) interzice doar ca sălile de jocuri de noroc să fie în incinta unităților de învățământ, a campusurilor aferente acestora, centrelor de cultură, spitalelor și bisericilor. Proiectul USR propune ca interdicția să fie extinsă și pe o rază de 300 de metri față de acestea.