Peste 11.000 de afaceri noi stau la cheremul Ministerului Antreprenoriatului care a întârziat cu cinci luni semnarea acordurilor de finanțare cu beneficiarii celei de-a treia sesiuni a Programului Start-up Nation. Ministrul aproape anonim al Antreprenoriatului a prelungit termenul de implementare a programului cu peste un an pentru a folosi banii în anul electoral, spune Cristian Ghinea, fostul ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene.
„11.000 de firme ținute luni de zile fără răspuns şi acum amânate pentru 2024. Sunt incompetenți sau țin pentru alegeri? Își rup cămășile de pe ei de grija IMM-urilor, anunță măsuri peste măsuri de stimulare a mediului privat, însă le amână pentru anul electoral care urmează. 11.000 de afaceri noi stau la cheremul unui ministru aproape anonim pentru a fi folosiți în scopuri electorale. Banii pentru 2022 (2,2 miliarde de lei), deși sunt prinși în bugetul ministerului pentru anul 2023, se vor cheltui în 2024”, declară Cristian Ghinea, coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cea de-a treia sesiune a Programului Start-up Nation România, program menit să încurajeze și să stimuleze înființarea de IMM-uri, a început în iunie 2022, fiind inclusă și Diaspora, cu o alocare dedicată pentru 1.000 de beneficiari.
Înscrierile pentru granturile de până la 200.000 de lei au început pe 19 iulie și s-au finalizat pe 1 septembrie pentru național și pe 3 octombrie pentru Diaspora. Iar listele cu rezultatul evaluării au fost publicate pe 6 septembrie, respectiv pe 7 octombrie.
Semnarea acordurilor de finanțare trebuia să se termine la jumătatea lunii octombrie 2022, doar că acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult de atât, pe finalul anului trecut, de la MAT a venit vestea prelungirii termenului limită de implementare până la 15 noiembrie 2024. Adică, peste un an, ceea ce se traduce prin semnarea contractelor de finanțare de abia spre sfârșitul anului 2023.