<strong>Coaliția de guvernare nu vrea transparența cheltuirii banului public și respinge pe bandă rulantă propunerile USR</strong>

Coaliția de guvernare nu vrea transparența cheltuirii banului public și respinge pe bandă rulantă propunerile USR

Senatorii PSD-PNL-UDMR au respins două inițiative legislative care prevedeau posibilitatea ca autoritățile locale să fie obligate să organizeze dezbateri privind chestiunile importante la cerea a 3 cetățeni și eliminarea „regimului special” al unor companii de stat beneficiare de facilități fiscale în procesul privatizării și care sunt acum incompatibile cu normele europene.

Prima inițiativă ar fi permis cetățenilor să-și spună părerea cu privire la chestiunile importante pentru comunitatea locală, precum: bugetul local, planurile urbanistice zonale și locale etc.

„Cetățenii ar trebui să aibă posibilitatea de a-și spune părerea cu privire la felul în care este condusă și administrată localitatea lor nu doar o dată la patru ani, la vot. Ei ar trebui să poată să-și spună părerea pe chestiuni punctuale, dar extrem de importante pentru ei, precum bugetul local sau planurile urbanistice, dar după câte se pare, unora nu le place transparența”, a declarat senatorulUSR Andrei Postică.

Inițiativa legislativă USR a fost respinsă cu 74 de voturi PENTRU RAPORTUL de RESPINGERE, 32 CONTRA (raportului de respingere), iar un senator s-a abținut.

În privința celei de a doua inițiative, „regimul special” a fost o găselniță a Guvernului Năstase, oficial ca să accelereze privatizarea unor companii de stat, dar care acum nu face decât să justifice legal numirea unor „administratori speciali”, foarte bine plătiți, cu 2.000-4.000 de euro, dar care nu au nici un fel de activitate reală și nici răspundere.

„UE și Consiliul Concurenței ne tot spun să abrogăm acest regim special, pentru că suntem în risc de infringement. De ce? Printre altele, pentru că procedura vine la pachet cu unele măsuri care favorizează aceste companii într-un fel unic: nu se mai execută datoriile bugetare, doar se strâng”, a argumentat senatoarea USR Silvia Dinică, membră a Comisiei economice din Senat, în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului.

Această inițiativă USR a fost respinsă cu 82 de voturi PENTRU RAPORTUL de RESPINGERE, 21 CONTRA (raportului de respingere) și 3 senatori s-au abținut.

Tot astăzi, senatorii PSD-PNL-UDMR au votat împotriva inițiativei legislative USR depuse de senatorii Robert Zob, Sergiu Vlad și Dan Ivan prin care s-ar fi acordat unele facilități tinerilor de până la 26 de ani şi care urmează cursuri universitare, respectiv exonerarea de la obligația de plată a taxelor şi contribuțiilor prevăzute de Codul fiscal.

„Mulți studenți muncesc pentru a se întreține în facultate și măsura ar reprezenta un mijloc de ajutorare a acestora la începutul carierei, încurajând tinerii să rămână și să muncească în România”, a explicat senatorul Robert Zob.

Inițiativa legislativă USR a fost respinsă cu 73 de voturi PENTRU RAPORTUL de RESPINGERE, 33 CONTRA (raportului de respingere).

Senatul a fost prima cameră sesizată, inițiativele urmează să intre la dezbatere și vot la Camera Deputaților, care este forul decizional.