Deputatul Emanuel Ungureanu: Responsabili din MS au știut de peste 4 ani că se reutilizează dispozitive medicale de la morți, dar au tăcut

Deputatul Emanuel Ungureanu: Responsabili din MS au știut de peste 4 ani că se reutilizează dispozitive medicale de la morți, dar au tăcut

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a prezentat documente care dovedesc că practica reutilizării dispozitivelor medicale prelevate de la decedați era cunoscută, de peste patru ani, de șefii CJAS Iași, DSP Iași și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Neregulile din Spitalul Sfântul Spiridon din Iași erau însă acoperite de responsabilii din Ministerul Sănătății, așa cum face acum și actualul ministru, Alexandru Rafila.

Printr-o serie de adrese trimise în 2018, șefilor Casei de Asigurări de Sănătate Iași, DSP Iași și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, doctorul cardiolog Dan Tesloianu și managerul de atunci al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, Ioan Bârliba, informau că, în contextul fondurilor insuficiente asigurate și pentru „reducerea la maximum a cheltuielilor”, au recurs la „reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centru nostru sau din alte centre din țară”.

Cu alte cuvinte, practica reutilizării dispozitivelor medicale de la decedați era cunoscută de mai bine de patru ani de responsabili din Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură pentru protejarea drepturilor pacienților.

Cum nimeni din Miniterul Sănătății nu ia în prezent măsuri față de actualul manager al Spitalului Sfântul Spiridon, deși au fost constatate numeroase nereguli, iar spitalul riscă să se prăbușească la primul cutremur.

În subiectul problemelor grave de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, ministrul Alexandru Rafila și doamna Georgeta Bumbac, director în Ministerul Sănătății, sunt direct responsabili. Datorii mai vechi de trei luni, un bloc operator neconform, nerenovat după standarde din anul 2000, și multe alte dovezi ale dezastrului din Spitalul Sfântul Spiridon Iași, toate sunt detaliate într-un raport de audit pe care ministrul Rafila a refuzat să-l facă public. Probabil ca să-l acopere pe managerul în funcție, care în 2018, când doctorul Tesloianu și managerul de atunci informau că se refolosesc dispozitive medicale, era director medical în spital. Adică, era direct responsabil de ceea ce se întâmpla în Spitalul Sfântul Spiridon. Iar ministrul Rafila, în loc să-l demită, îl cheamă la mediere”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Declarațiile live ale deputatului USR Emanuel Ungureanu: https://web.facebook.com/watch/live/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&mibextid=Fsk8u8&ref=watch_permalink&v=540682124832210