Cristian Seidler: Scrisoarea CE pe tema pensiilor speciale confirmă că PSD și PNL au încercat salvarea pensiilor speciale

Cristian Seidler: Scrisoarea CE pe tema pensiilor speciale confirmă că PSD și PNL au încercat salvarea pensiilor speciale

Comisia Europeană avertizează că proiectul Guvernului PSD-PNL privind pensiile speciale are un impact foarte mic asupra cheltuielilor bugetare. Într-o scrisoare adresată Guvernului, CE confirmă ceea ce USR a susținut încă de la început: proiectul PSD-PNL nu face nicio reformă a pensiilor speciale.

În scrisoarea adresată Guvernului României, CE îi transmite ministrului Marius Budăi că îl așteaptă, împreună cu echipa sa, în perioada 3-4 mai 2023, la discuții informale pe marginea Jalonului 215 din PNRR.

Noi considerăm că ministrul Budăi putea face această deplasare pe întreg parcursul anului 2022 și că până în 3-4 mai ar trebui să avem un nou ministru al Muncii care să poarte această discuție. Atenție, Comisia Europeană ignoră minciuna spusă de Guvernul României Băncii Mondiale, cum că nu ar colecta informații privind veniturile salariale ale militarilor pe parcursul întregii cariere, o minciună spusă pentru a înlătura de pe masă varianta de reformă în care și pensiile militarilor ar fi calculate așa cum sunt calculate toate pensiile contributive în România, pe baza veniturilor din întreaga carieră. Măcar pentru această minciună gogonată livrată Băncii Mondiale, domnul Budăi ar trebui să-și prezinte demisia, alături de alți miniștri de linie care au susținut gogomănia. Mă refer la ministrul Apărării Naționale și la ministrul de Interne, care știu foarte bine că există aceste informații”, declară Cristian Seidler.

În scrisoarea adresată Guvernului României, CE reiterează faptul că plafonul de 9,4% din PIB și întreaga idee de reformă a pensiilor speciale se referă și la pensiile militare.

Recomandările CE cu privire la pensiile militare:

– Calculul să fie bazat pe veniturile din întreaga carieră.

– Rata de înlocuire a salariului cu pensia să fie 45%, față de 65%, cât este în prezent.

– Integrarea pensiilor militare în sistemul general contributiv și din perspectiva creșterii lor (să crească la fel ca pensiile contributive).

Recomandările CE privind pensiile magistraților:

– Creșterea vechimii în muncă.

– Rată de înlocuire mai mică (acum este de 100% sau mai mare)

– Alinierea creșterii pensiilor la sistemul contributiv (în prezent, pensiile speciale ale magistraților cresc odată cu salariile magistraților aflați în funcție).

Recomandările CE cu privire la celelalte categorii de pensii speciale:

– Crearea unui sistem unitar: aceeași vârstă de pensionare, aceeași bază de calcul, aceeași rată de înlocuire și alinierea la sistemul contributiv.

Trebuie mult curaj, soluția tehnică este foarte simplă. Dar exact curajul lipsește actualului Guvern, ministrului Marius Budăi, premierului special Ciucă și prea-specialului Ciolacu pentru a face această reformă pe care o solicită întreaga societate românească. De peste un an de zile, Coaliția PSD-PNL știe că trebuie să facă această reformă, dar nu vrea să o facă”, precizează Cristian Seidler.