USR propune un profesionist pentru conducerea ANRE. PSD și PNL merg tot pe mâna politrucilor

USR propune un profesionist pentru conducerea ANRE. PSD și PNL merg tot pe mâna politrucilor

USR îl propune pentru Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei pe Radu Florin Porumb, doctor și profesor universitar la Facultatea de Energetică a Universității Politenica București și directorul Școlii Doctorale în Inginerie Energetică.

USR va susține cel mai bun candidat pentru o poziție în cadrul Comitetului de reglementare, pe domnul profesor doctor în inginerie electrică Radu Porumb. Cu doctorat pe bune, nu ca politicienii vremelnici de la PSD și PNL. În Comitetul de reglementare al ANRE trebuie să ajungă profesioniști care să vegheze asupra funcționării corecte a pieței de energie. Am văzut în această criză energetică cât de important este să ai oameni pregătiți în aceste funcții. De asemenea, trebuie să avem grijă să nu se întâmple ce s-a petrecut pe piața de asigurări și în piața de energie, unde din cauza unor politruci ajunși la ASF, au avut loc falimente pe bandă rulantă cu scumpiri la RCA-ul plătit de toți șoferii români”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Radu Florin Porumb este un profesionist, expert specialist în domeniul Energetică. Doctor în Inginerie Electrică (teza „Probabilistic characterization of distribution systems with distributed generation” la Politecnico di Torino, Dipartimento di Ingegneria Elettrica Industriale – DIEI), acesta este director al Școlii Doctorale de Inginerie Energetică din noiembrie 2022 și a participat la numeroase proiecte naționale și internaționale în domeniu.

USR a solicitat încă din 9 martie demararea, de urgență, a procedurii parlamentare pentru selecția noilor membri în conducerea Autorității, în condițiile în care mandatele a patru din cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANRE expiră pe 23 aprilie, după ce au fost prelungite prin ordonanță de urgență.

Grație unei legi USR, noii membri în conducerea ANRE pot fi numiți de Parlament doar după audierea în comisiile de specialitate.

Pentru prima dată după mult timp, avem din nou audieri pentru fiecare candidat. În sfârșit, datorită legii pe care am inițiat-o, putem vedea competențele oamenilor care vor ajunge în aceste funcții bănoase și care implică o responsabilitate uriașă. Până acum, au fost șefii ANRE numiți în spatele ușilor închise și așa ne-am trezit cu tot felul de incompetenți care dorm pe salarii de peste 8.000 de euro pe lună”, precizează Cristina Prună.