Proiect USR pentru ieftinirea polițelor RCA

Proiect USR pentru ieftinirea polițelor RCA

În condițiile în care plafonarea prețului polițelor RCA nu este decât o măsură temporară, care nu rezolvă problemele de fond, USR a depus un proiect de modificare a Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto astfel încât să fie eliminați factorii care cresc artificial polițele RCA. În acest fel, prețul polițelor RCA va scădea în mod organic, fără intervenția statului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a complăcut în ultimii 10 ani cu escroci care au pus prețuri la RCA insuficiente pentru a acoperi daunele. S-a complăcut pentru că așa ieftineau pe termen scurt RCA pe piață. Dar, pe termen lung, toate schemele piramidale dau faliment. Așa că toate daunele ajungeau la Fondul de garantare și tot contribuabilii trebuiau să suporte costurile. Incompetența ASF este una din cauzele scumpirii RCA, pentru celelalte cauze am depus un proiect de lege prin care eliminăm factorii care scumpesc artificial RCA”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.

Unul din factorii care cresc artificial valoarea despăgubirilor și, implicit, prețul RCA este suprataxarea clienților prudenți și subvenționarea clienților cu risc ridicat.

În prezent, asigurații cu risc ridicat sunt alocați la un preț plafonat către asigurători. Plafonarea primelor pentru asigurații cu risc ridicat nu înseamnă, însă, că aceștia nu produc daune. Înseamnă doar că despăgubirile pentru aceste daune trebuie suportate de alții. Pentru a acoperi costul clienților riscanți, asigurătorii trebuie mai departe să crească prețul RCA pentru clienții prudenți. Astfel că, în final, clienții prudenți ajung să plătească mai mult pentru RCA pentru a subvenționa clienții riscanți.

Al doilea factor care scumpește artificial polița RCA este suprataxarea serviciilor prestate și decontate de unele service-uri auto în baza asigurărilor RCA.

Lucrul acesta se întâmplă din cauza art. 6 din Legea 132/2017, care împiedică asigurătorii să aibă un control pe costurile facturate de service-urile auto. De aceea, service-urile au ajuns să practice două seturi de prețuri: cele normale de piață și unele duble pentru reparații decontate prin RCA. Pentru a opri suprataxarea de către service-uri, proiectul USR propune ca asigurătorii să lucreze cu service-urile cu care au contract și să se mențină opțiunea pentru păgubiți de a primi contravaloarea daunei cu care să-și poată repara mașina oriunde doresc.

USR invită partidele la guvernare să voteze proiectul care va duce la ieftinirea polițelor RCA, pentru că plafonarea nu rezolvă problema de fond și nu va împiedica creșterea prețurilor odată ce este înlăturat plafonul, iar aplicarea ei pe termen lung ar descuraja intrarea pe piață a altor asigurători și, mai mult, i-ar putea împinge pe cei existenți să iasă din piață.