USR solicită PSD-PNL să voteze proiectul prin care cetățenii sunt stimulați să urmeze cursuri de prim ajutor

USR solicită PSD-PNL să voteze proiectul prin care cetățenii sunt stimulați să urmeze cursuri de prim ajutor

USR solicită deputaților PSD-PNL să voteze, cât mai curând, proiectul prin care românii cu vârsta de peste 14 ani sunt stimulați să urmeze cursuri de prim ajutor, astfel încât tragedii precum cea de la Cluj să nu se mai poată repeta.

USR a depus în noiembrie 2022, la inițiativa deputatei Diana Stoica, proiectul de lege prin care, la cerere, românii cu vârsta de cel puțin 14 ani primesc un voucher de 200 de lei pentru a urma cursuri de prim ajutor. Ca excepție, tinerii care împlinesc 14 ani vor primi voucherul la eliberarea actului de identitate.

Guvernul a avizat negativ propunerea legislativă, arătând că „este o responsabilitate civică” cunoașterea acordării primului ajutor, „că este esențial și benefic ca fiecare persoană să conștientizeze importanța participării la un curs de prim ajutor, fără a fi motivată de acordarea unui voucher valoric”. La votul în plenul Senatului, proiectul a fost respins de senatorii PSD, PNL și UDMR pe motiv că ar crea cheltuieli suplimentare la buget.

Fac un apel către majoritatea parlamentară formată din PSD, PNL și UDMR să voteze de urgență proiectul, pentru a salva vieți. Cursurile de prim ajutor fac, adeseori, diferența între viață și moarte, motiv pentru care mi se pare important să oferim tinerilor și, la cerere, celorlalți oameni șansa de a învăța manevrele de bază. În România, doar doi din 10 oameni știu, din nefericire, să acorde primul ajutor”, declară deputata USR Diana Stoica.

Proiectul USR prevede, pe lângă măsurile de îmbunătățire a accesului la cursurile de prim ajutor, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească personalul care susține cursul, respectiv durata și componența cursului.