Legea prin care este întărită căpușarea companiilor de stat, atacată la Curtea Constituțională

Legea prin care este întărită căpușarea companiilor de stat, atacată la Curtea Constituțională

USR și Forța Dreptei au atacat la Curtea Constituțională legea privind guvernanța corporativă, adoptată miercuri de Parlament, prin care este întărită căpușarea companiilor de stat și e înființată o super-agenție prin care Marcel Ciolacu să controleze, când preia funcția de premier, întreprinderile publice.

În sesizarea depusă la CCR, invocăm încălcarea principiilor bicameralismului și egalității în fața legii, precum și pe cel al securității juridice, previzibilității și clarității normelor.

În ceea ce privește principiul bicameralismului, încălcarea rezultă din cele peste 700 de amendamente adoptate la Camera Deputaților fără să fi fost discutate și la Senat, astfel că forma adoptată de Camera Deputaților poate fi considerată o cu totul altă lege decât cea adoptată de Senat.

Apoi, legea votată de majoritatea PSD-PNL-UDMR conține prevederi de natură să genereze discriminări. Este vorba de noua super-agenție, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, pe care o va coordona premierul, al cărei personal va fi plătit cu 50% în plus față de celelalte funcții publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Or, este evident că e vorba de un privilegiu nejustificat acordat angajaților viitoarei agenții, ceea ce contravine principiului egalității în fața legii, consacrat de Constituție.

În zgomotul protestelor pe teme false, PSD şi PNL şi-au trecut proiectul care înființează super-agenția care va controla companiile de stat. Practic, o nouă sursă de posturi la stat, cu salarii majorate direct cu 50% față de restul angajaților. Cu o gaură de 24 de miliarde de lei la bugetul de stat, nu putem permite bătaia de joc față de taxele plătite de românii ce muncesc cinstit în această țară. Contestația noastră la CCR are trei piloni, iar unul dintre ei este chiar derogarea de la legea salarizării unitare, prin care angajații noii agenții vor primi 50% în plus la salariu. Să explice Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu cu ce vor fi mai speciali aceşti angajați ai statului comparativ cu restul”, declară deputata USR Cristina Prună.

USR a votat împotriva legii privind guvernanța corporativă, acuzând grave încălcări ale Regulamentului Camerei în cadrul procedurii parlamentare și arătând că prevederile impuse de PSD-PNL-UDMR nu doar că nu vor îmbunătăți activitatea companiilor de stat, ci vor întări căpușarea lor și vor crea noi sinecuri pentru activul de partid.

Marea majoritate a companiilor de stat sunt falimentare și susținute din banii contribuabililor. Așa că PSD și PNL s-au gândit să rezolve problema prin a înființa încă o nouă agenție. Apoi, au plasat minciuna că ar vrea să limiteze indemnizațiile șefilor companiilor de stat. Știți la cât le limitau? La 72 de salarii medii. Nu minime, medii. După ce am atras atenția asupra acestei inepții, ce credeți că au făcut? Au eliminat de tot limitarea. Acum, șefii companiilor de stat pot avea salarii oricât de mari. PSD și PNL nu au nicio intenție să reducă cheltuielile statului sau căpușarea constantă pe care o fac”, precizează Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.