USR: Guvernul nu are bani pentru profesori, dar irosește milioane de lei anual pe sinecurile create la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Singura logică de guvernare a coaliției PSD și PNL este aceea a sinecurilor și a inventării unor posturi noi pentru oamenii lor de partid și din această cauză Guvernul nu are bani pentru creșterile de salarii ale profesorilor.

Exemplu perfect de risipă inutilă a banilor publici este Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, desprins din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului odată cu preluarea guvernării de către Coaliția PSD-PNL, doar pentru ca PSD și PNL să aibă suficiente sinecuri ministeriale.

Dintr-un minister cu 839 de posturi, 1 ministru și 8 demnitari, au rezultat 2 ministere, cu 2 miniștri și 14 demnitari. Bugetul Ministerului Antreprenoriatului este de 4 miliarde de lei/an din care 80 de milioane sunt cheltuiți pentru salarii și 46 de milioane pentru bunuri și servicii.

Este o minciună că nu au bani la bugetul de stat. Au, dar îi dau clientelei de partid. Bani se duc în buzunarelor politrucilor instalați de PSD și PNL în funcții publice și plătiți cu mii de euro. Dacă le-ar păsa de problemele românilor, nu de negocierile politice, ar vota luni, în Parlament, creșterea salariilor profesorilor și desființarea pensiilor speciale”, spune Cătălin Drulă, președintele USR.

Cu banii irosiți de acest minister, statul ar putea construi 400 de grădinițe sau creșe noi, pe care USR le-a pus în PNRR, după ce PSD n-a construit în 30 de ani nici măcar una, sau 76 de kilometri de autostradă sau ar putea acoperi cheltuielile pentru 1.354 paturi de spital.

Cât am condus Ministerul Economiei, am oprit robinetul acestor jafuri și am lucrat doar cu 4 secretari de stat. După ce am fost dați afară de la guvernare, au dublat toată schema de personal din administrație. Au ajuns la 19 demnitari, acolo unde înainte erau doar 4. Așa crește statul, așa crește risipa, așa crește jaful“, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Schemele de granturi ale Ministerului Antreprenoriatului sunt extrem de întârziate, blocate sau prelungite la nesfârșit, din cauza incompetenței guvernamentale. În plus, rezultatele Ministerului s-au văzut și în organizarea standului de la târgul de turism din New York, când România a fost promovată prin niște poze imprimate pe foi A4 şi prinse de niște perdele negre.

PSD și PNL au spart un minister în 2 ministere și o agenție. Rezultatul, 19 sinecuri în plus! Acum sunt în total 2 miniștri, 10 secretari de stat, 3 secretari generali și 5 secretari generali adjuncți. Plus cabinete, mașini, secretare, protocol etc. Dacă vedem care este activitatea prestată și ce rezultate s-au obținut, nu se justifică existența niciuneia dintre aceste instituții“, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

USR prezintă în detaliu, pe https://oprimjaful.ro/2023/05/25/ministerul-antreprenoriatului-si-turismului/, situația cheltuielilor aberante de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.