USR: Forțarea a mii de cabinete stomatologice mici să se desființeze, o decizie odioasă pentru pacienți

USR: Forțarea a mii de cabinete stomatologice mici să se desființeze, o decizie odioasă pentru pacienți

Deciziile Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) de a limita competențele medicilor stomatologi, cu riscul închiderii a mii de cabinete stomatologice mici, înseamnă o favorizare a clinicilor mari, dar și o privare a cetățenilor de la sate și din orașele mici de tratamente stomatologice. CMSR este o instituție captivă, motiv pentru care se impune adoptarea de urgență a proiectului USR prin care să fie crescută transparența decizională și să fie democratizată instituția.

Conducerea CMSR e aceeași de foarte mulți ani, iar deciziile sunt luate în cerc restrâns, aproape discreționar. Multe dintre aceste decizii nu au în vedere interesul public și, aparent, nici măcar al majorității breslei. Ultimele decizii – prin care aproape 15.000 de medici stomatologi nu vor mai avea dreptul să facă tratamente preventive sau intervenții chirurgicale, deși le fac de ani de zile – vor limita accesul pacienților la tratamente stomatologice, mai ales în rural și urbanul mic. Și asta în țara cu cel mai redus acces la medicină orală poate din Europa”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

În 2019, parlamentarul USR a depus un proiect de lege pentru democratizarea și reformarea CMSR, proiect care a primit, în mai 2022, raport de respingere din partea Comisiei de sănătate controlate de PSD și PNL și care, de atunci, este blocat în sertarele Camerei Deputaților.

Printre altele, proiectul USR crește transparența decizională, reglementează mai clar raporturile dintre colegiile teritoriale și CMSR, limitează numărul de mandate la nivelul organelor de conducere ale CMSR și clarifică atribuţiile de control ale Ministerului Sănătăţii asupra CMSR.

Asupra efectelor dezastruoase ale deciziilor CMSR a avertizat, încă din 28 iunie, și deputatul USR Emanuel Ungureanu, când i-a însoțit pe medicii stomatologici în demersul lor de a depune o petiție la Ministerul Sănătății.

Am atras atenția atunci că vorbim de mii de medici stomatologi care nu mai pot să-și practice meseria, pentru că s-au trezit peste noapte că ceea ce știau să facă de ani de zile li se interzice să facă. Toți medicii aceștia au Facultatea de medicină, nu sunt luați de pe stradă, și Colegiul Medicilor i-a scos din breaslă. Scopul este unul perfid și am spus-o public din 2017: vor închiderea cabinetelor mici, să nu mai existe la țară, să nu mai existe în orașele mici”, precizează deputatul USR Emanuel Ungureanu.