Ghinea: „Ciolacu și pesediștii sunt mielușei la Bruxelles și merg să cerșească înțelegere că au făcut praf bugetul

Ghinea: „Ciolacu și pesediștii sunt mielușei la Bruxelles și merg să cerșească înțelegere că au făcut praf bugetul

Liderii PSD-PNL se laudă că sunt mari renegociatori ai PNRR, dar la Bruxelles sunt mielușei, afirmă fostul ministru USR al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR.

„Guvernul PSD-PNL nu a avut până acum cu dialog normal cu Comisia Europeană. Budăi a fost de câteva ori la Bruxelles, unde s-a făcut de râs complet. Cei de la Bruxelles se crucesc, nu înțeleg nimic, de ce au venit ăștia să le ceară, fără argumente, fără date tehnice, fără ceva anume. Apoi, se întorc la București și se stropșesc la cei cu care tocmai au vorbit la Bruxelles, când acolo sunt mielușei”, a spus Cristian Ghinea astăzi la RFI.

PNRR a fost făcut în opt luni de către USR, timp în care s-au purtat discuții aproape zilnice cu Comisia Europeană. „Asta înseamnă un dialog normal. În opt luni am organizat 16 consultări publice și două consultări în parlament”, arată fostul ministru al MIPE.

Cristian Ghinea a subliniat, din nou, că „nu scrie în PNRR că vor fi scoase excepțiile din Codul Fiscal. Nu scrie în PNRR că vor fi mărite impozitele”. „Scrie în PNRR că vor fi făcute analize și, dacă nu se ajustează cheltuielile bugetare, dacă nu se ajustează deficitul bugetar, se vor propune noi măsuri. Dacă stăteam pe scenariile din PNRR în care aveam un guvern responsabil și reduceam deficitul bugetar, nu mai era nevoie de niciun fel de creșteri de impozit acum”, mai spune coordonatorul DPP al USR.

În ceea ce privește REPowerEU, Cristian Ghinea semnalează că suma alocată României pentru acest supliement la PNRR este de 1,4 miliarde de euro, nu de 1,1 miliarde de euro, cât zice Marcel Ciolacu. Mai grav decât faptul că premierul nu știe cifrele corecte, este că nu avem nicio informație publică comunicată de Guvernul României pe acest subiect.