Caravana „DNA-ul pădurilor”, la Brașov: Peste o mie de semnături de susținere a inițiativei USR, adunate în câteva ore

Caravana „DNA-ul pădurilor”, la Brașov: Peste o mie de semnături de susținere a inițiativei USR, adunate în câteva ore

Caravana USR „DNA-ul pădurilor” a ajuns astăzi la Brașov. Parlamentari USR și reprezentanți ai USR Tineret au strâns semnături de susținere pentru proiectul de lege „DNA-ul pădurilor”. Peste o mie de semnături de susținere au fost strânse în doar câteva ore, Brașovul fiind orașul în care Caravana a adunat cele mai multe semnături.

„Vedem că pădurile dispar de la an la an chiar sub ochii noștri. Mafia lemnului este foarte bine organizată, stă pe un munte de bani câștigați din afaceri ilegale. Și de cele mai multe ori este inclusiv în complicitate cu autoritățile locale, care ar trebui de fapt să protejeze pădurile, dreptul nostru la sănătate, dreptul nostru la un aer curat. Nu avem organisme care să înțeleagă fenomenul infracțional de mediu, nu punem la bătaie nici banii necesari, resursele pentru această luptă împotriva mafiei lemnului, nici instrumente eficiente care ar putea să destructureze aceste grupuri organizate de la nivel local, iar asta ne costă pe toți”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, co-inițiator al proiectului USR „DNA-ul pădurilor”, care a precizat că România are nevoie de o instituție care să lupte eficient împotriva mafiei lemnului.

Allen Coliban, primarul USR al Brașovului, a atras atenția că autoritățile statului nu luptă în mod real pentru oprirea tăierilor ilegale de păduri și se ajunge astfel la un jaf al pădurilor acoperit cu documente.

„Brașovenii au demonstrat că sunt foarte atașați de patrimoniul natural și de păduri încă din 2019, când peste o mie de oameni au ieșit în stradă să protejeze pădurile noastre, păduri care urmau să fie tăiate. Protestul a dus la oprirea drumului forestier Gorița. Avem nevoie de instrumente precum DNA-ul pădurilor, tocmai pentru că nivelul, complexitatea, dar și impactul acestor infracțiuni nu doar asupra economiei, ci și a sănătății noastre, a tuturor, este unul devastator. Cu acest gând am mers în perioada 2018-2019 în Parlament cu inițiativa DNA-ul pădurilor, alături de colegii mei de atunci. Din păcate, s-au pierdut deja 5 ani, 5 ani în care 20 de milioane de metri cubi de masă lemnoasă au dispărut în fiecare an fără acte”, a declarat Allen Coliban.

Senatorul USR Irineu Darău a arătăt că DNA-ul pădurilor se va ocupa nu doar de tăierile ilegale, ci și de alte infracțiuni de mediu, în condițiile în care statul român nu reușește să rezolve sesizările făcute de cetățeni.

„DNA-ul pădurilor nu este doar despre tăierile ilegale, este despre orice infracțiune de mediu. Statul român, în general, pare impotent în privința rezolvării pe care judiciară a sesizărilor făcute de cetățeni. Am vorbit de foarte multe ori despre gestiunea deșeurilor, am avut acțiuni concrete, avem acum un vicepreședinte USR în Consiliul Județean care de la începutul mandatului lucrează pentru un sistem de management integrat al deșeurilor pe județ. După ani, dacă nu zeci de ani de stagnare, ani în care PSD și PNL au avut toată puterea în acest județ și nu au făcut nimic, deși avem obligații europene în acest sens, suntem în niște situații de infringement și riscăm să plătim foarte multe amenzi pentru că suntem între județele care stau cel mai prost la gestiunea deșeurilor”, a declarat Irineu Darău.

USR solicită majorității PSD-PNL să nu tergiverseze dezbaterile pe proiectul USR de înființare a DNA-ului pădurilor, astfel încât votul în Parlament să fie dat în următoarea sesiune.

Românii pot susține proiectul semnând petiția de pe https://protejampadurile.usr.ro/