Cristian Ghinea: Comisia Europeană nu are încredere în promisiunile de reformă ale Guvernului PSD-PNL

Cristian Ghinea: Comisia Europeană nu are încredere în promisiunile de reformă ale Guvernului PSD-PNL

Comisia Europeană nu are încredere în promisiunile de reformă ale Guvernului PSD-PNL și de aceea nu acceptă creșterea pragului pentru deficitul bugetar, afirmă fostul ministru USR al Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

„Guvernele «stabile» ale lui Iohannis şi Hellvig, conduse de Ciucă și Ciolacu, ar fi trebuit să prezinte niște dovezi că sunt pe calea corectă, una dintre ele fiind aceea că în anul 2023 deficitul trebuia să fie de maximum 4,4%. Așa au scris în Legea Bugetului, deși toată lumea a spus că mint porcește, ceea ce a și început să se vadă de câteva luni. Acum Ciolacu l-a trimis pe Boloș să ceară Comisiei să accepte o majorare a deficitului pentru acest an la 5,5%. Comisia Europeană nu are niciun strop de încredere în promisiunile pe care le face acest Guvern. Pentru că nu există niciun motiv obiectiv, e doar proastă guvernare și furt. Prin urmare, nu acceptă creșterea pragului pentru deficitul bugetar”, spune Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea arată că România e în procedură de deficit excesiv, din cauza cheltuielilor aberante ale statului, și e nevoie de implementarea reformelor din PNRR pentru ieșirea din această situație.

„E nevoie de reforma pensiilor speciale (1% din PIB) din care PSD și PNL fac un circ populist în care folosesc tot felul de tertipuri pentru a nu tăia nimic din veniturile nesimțite ale specialilor. De reforma salarizării, alt circ în care antagonizează toate categoriile profesionale, iar rezultatul nu mai are legătură cu principiile aprobate în PNRR. De modificările pe care le-au promis la PNRR pentru aprilie (ajustările la termen conform Regulamentului și reformele și investițiile pentru cele 1,4 miliarde ale RePOWEREU), trimițând sau chiar retrimițând în schimb tot felul de prostii. Și să nu uităm de reformele de anul trecut pe care le-au dus la capăt cu chiu, cu vai, cu o întârziere de 9 luni și pentru care nici acum nu au primit banii de la Cererea de Plată 2, la care se vor aplica oricum penalizări pentru că încă nu sunt toate gata”, spune coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

În aceste condiții, Cristian Ghinea atrage atenția că România riscă să nu primească niciun ban din miliardele de euro din PNRR pe care ar fi trebui să le primească în acest an.

„Devine aproape o certitudine că nu vom primi niciun euro din cele 5,4 miliarde de euro din PNRR pe anul ăsta, din simplul motiv că nu au trimis până acum nicio cerere de plată, deși mai e puțin și trebuia trimisă și Cererea 4 (în septembrie conform calendarului), nu doar Cererea 3”, a conchis coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.