Ambrozia, buruiană care afectează sute de mii de români, combătută mai eficient. Proiectul USR, adoptat de Parlament

Ambrozia, buruiană care afectează sute de mii de români, combătută mai eficient. Proiectul USR, adoptat de Parlament

Proprietarii de terenuri și autoritățile locale vor avea pârghii mai eficiente pentru a combate ambrozia, o buruiană cu mare potențial nociv, care afectează an de an sute de mii de români. Parlamentul a adoptat cu unanimitate de voturi legea inițiată de deputatul USR Alin Apostol.

Atunci când vorbim de sănătatea publică a populației, legile trebuie corelate cu realitatea. Nu putem sta pasivi și indiferenți. Iar ambrozia are un mare potențial nociv pentru că rinitele alergice pot degenera progresiv în astm. Avem nevoie de o lege a ambroziei funcțională pentru că foarte mulți români au alergie la această plantă. Dacă ea nu este distrusă în perioada în care înflorește, creează probleme de sănătate și pune în dificultate viața multor cetățeni, în special tineri. Aproximativ jumătate de milion de români suferă de alergie la această buruiană, conform datelor statistice existente”, declară deputatul USR Alin Apostol.

Modificările aduse, la inițiativa USR, Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia:

– obligă proprietarii de terenuri să facă lucrări de curățare a terenurilor în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliția locală

– permit proprietarilor de terenuri să solicite ajutor, contra-cost, de la autoritățile locale pentru distrugerea buruienii

– permit autorităților locale să obțină ordonanțe președințiale de la tribunal pentru a putea interveni pe terenurile private infestate cu buruiană, în cazul în care proprietarii refuză să o facă.

Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare, mai trebuie ca legea inițiată de USR să fie promulgată de președintele României.