Scrisoare deschisă pentru ministrul Educației: Evenimentele AUR nu au ce căuta în Universitatea Vlaicu din Arad

Scrisoare deschisă pentru ministrul Educației: Evenimentele AUR nu au ce căuta în Universitatea Vlaicu din Arad

Deputatul USR Adrian Wiener, scrisoare deschisă pentru ministrul Educației: Evenimentele politice ale AUR nu au ce căuta în Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

Deputatul USR Adrian Wiener îi solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să ia măsurile necesare pentru a nu permite desfășurarea unui eveniment politic organizat de partidul AUR, sâmbătă, în clădirea Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Deputatul USR atrage atenția că acest tip de evenimente implică o încălcare flagrantă a legii și a independenței față de ideologii și doctrine politice a spațiului academic.

Scrisoarea adresată de deputatul USR Adrian Wiener ministrului Educației:

„Stimată doamnă ministru,

Suntem informați despre un eveniment politic organizat de partidul AUR, eveniment ce ar urma să aibă loc în clădirea Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Vă solicit să faceți toate diligențele pe care le găsiți de cuviință pentru a opri această încălcare flagrantă a legii și a principiului independenței față de ideologii și doctrine politice al spațiului academic.

Doamnă ministru, libertatea academică este consacrată ca unul dintre pilonii de bază ai învățământului universitar în România, iar din substanța acestei libertăți face parte și delimitarea spațiului academic de orice ingerință ideologică sau politică.

Art. 25 din Legea învățământului superior din România interzice explicit activitățile care constau în prozelitism politic.

Doamnă ministru, nu permiteți, chiar prin lipsă de reacție, asocierea aulei universitare cu discursul politic explicit. Universitatea trebuie să rămână un spațiu al actului educațional, neviciat de tușa groasă a manifestului politic – o „arie protejată” în ecosistemul social din ce în ce mai poluat.

Autonomia universitară oferă comunității universitare libertatea de a se conduce, de a-şi exercita libertățile academice INDEPENDENT și complet separat de sfera politică. Nu permiteți accesul discursului politic în aula universitară. Nu legitimați discursul oamenilor politici de la înălțimea catedrei. O datorați studenților, standardelor academice și spiritului democrației pentru care cu toții luptăm.

Așadar, doamna ministru, fac apel la buna dumneavoastră credință și sunt convins că înțelegeți gravitatea girării prozelitismului politic prin punerea la dispoziție a spațiului academic. În speranța unei reacții ferme vă asigur de toată considerația.”