Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, publică veniturile unui director din zecile care conduc institutele de așa-zisă cercetare din România, venituri desecretizate doar după ce instanța a obligat instituția să facă acest lucru.
„După alt proces câștigat, am primit în sfârșit un răspuns oficial despre veniturile directorului unuia dintre institutele de cercetare bănoase ale statului român. E vorba de celebrul Institut Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială. Spun celebru, fiindcă de când mi-a refuzat informațiile și până astăzi, directorul respectiv a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu un prejudiciu de 5 milioane de euro. Bani care au ajuns prin contracte cu dedicație spre firme de casă care făceau proiecte de cercetare fictive. Înțelegeți acum de ce acești bugetari de lux nu depun declarații de avere?”, declară Claudiu Năsui.
Directorul INCAS, suspendat din funcție după trimiterea în judecată, a avut în perioada 2018-2021 venituri brute lunare cuprinse între 18.620 lei și 23.307 lei.
„După cum se vede, salariul nu este mic, dar un milion de lei în 4 ani este cam puțin pentru cineva care poate da din pix milioane de euro spre firme fantomă. A durat peste un an în instanțe să îi fac să respecte o lege de transparență și bun simț care, pe hârtie, dă oricărui cetățean român dreptul de a accesa informațiile de interes public din instituțiile românești. În realitate însă, la fel ca multe alte drepturi constituționale, e doar pe hârtie. Dacă vrei să fie respectat, trebuie să mergi în instanțe, să îți iei avocat, ba chiar să riști să pierzi și să plătești tu cheltuieli de judecată (fiindcă unii judecători consideră că salariul directorului unei instituții publice reprezintă «date personale» nu informații de interes public)”, precizează Claudiu Năsui.
Statul român are circa 50 de astfel de institute de cercetare. Dincolo de lipsa rezultatelor notabile, se remarcă practica secretizării salariilor directorilor. Zilele trecute, tot la solicitarea lui Claudiu Năsui, instanța l-a obligat pe directorul Institutului Național de Cercetare pentru Inginerie Electrică să-și declare salariul încasat în ultimii ani. La începutul lunii septembrie, Curtea de Apel București a obligat și Autoritatea de Supraveghere Financiară să facă publice salariile și sporurile primite de conducere, precum și banii dați pe cazări, diurne și transport.