USR: Azi am asistat la o nouă mascaradă pe tema pensiilor speciale

USR: Azi am asistat la o nouă mascaradă pe tema pensiilor speciale

În loc să ia măsuri concrete pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru a îndeplini jaloanele din PNRR, coaliția PSD-PNL a pus în scenă astăzi o mascaradă menită tocmai să-i protejeze pe „specialii” sistemului.

Comisiile pentru constituționalitate, juridică, pentru muncă și pentru apărare din Senat s-au reunit astăzi în ședință comună pentru a modifica proiectul de lege privind pensiile speciale după decizia CCR. Modificările propuse de PSD și PNL nu elimină pensiile speciale și chiar exced cerințelor Curții Constituționale.

„Coaliția PSD-PNL a mers chiar mai departe decât cere Curtea Constituțională, amânând până la finalul anului 2028 orice mică reformă, orice mică schimbare în ceea ce privește pensiile speciale. Practic, coaliția oferă cinci ani întregi tuturor oamenilor care visează la pensii speciale să iasă la pensie pe vechile reguli, iar în anexe de zeci de pagini PSD și PNL au propus o etapizare, în unele cazuri pe 20-30 de ani, timp în care pe anumite aspecte nici măcar nu ne vom apropia de eliminarea pensiilor speciale”, a spus Irineu Darău, senator USR.

Amendamentele depuse de USR, care ar fi permis eliminarea sistemului de pensii speciale și trecerea întregului sistem de pensii pe baza contributivității, au fost respinse fără a fi măcar citite, în total dispreț față de regulamentul Senatului și față de principiile democratice.

„PSD și PNL se prefac că reformează sistemul de pensii sau că vor soluții pentru eliminarea pensiilor speciale. Am văzut amânări de 38 de ani pentru introducerea principiilor de contributivitate. PSD și PNL vor să rămânem împărțiți în cei care muncim și plătim pentru pensiile celorlalți, privilegiații, oameni ca Ciucă cu pensie de 18.000 de lei pe lună sau Gabriel Oprea cu 17.000 de lei pe lună. Pensiile specialilor o să ne coste miliardele din tranșa a 3-a din PNRR. Adică protecția privilegiaților ne va costa bani de școli, autostrăzi, spitale”, a declarat Ștefan Pălărie, senator USR.

USR atrage atenția că, în lipsa unei reforme reale a sistemului de pensii, a calculării tuturor pensiilor pe baza principiului contributivității și a creării unui sistem de pensii echitabil, corect și sustenabil, există riscul major ca jaloanele din PNRR să nu fie respectate, iar România să piardă 1,4 miliarde de euro.