Cristian Ghinea: Fraudarea Măsurii 3 ne va costa 200 de milioane de euro, care vor trebui plătiți din bugetul de stat

Cristian Ghinea: Fraudarea Măsurii 3 ne va costa 200 de milioane de euro, care vor trebui plătiți din bugetul de stat

Fostul premier Nicolae Ciucă și Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, au fraudat Măsura 3, o schemă de ajutor de stat pentru IMM-uri, fraudă care ne va costa 200 milioane de euro, acuză Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Plata acestor bani va fi refuzată de Comisia Europeană și vor trebui plătiți din bugetul de stat.

„Mai țineți minte cum au fraudat Ciucă și Jianu Măsura 3? Acum vine nota de plată. Am scos la liman Măsura 3, în perioada în care USR a fost la guvernare, pentru ca apoi să fie deturnată de Ciucă, Boloş şi Jianu. Când am spus chestia asta, Jianu m-a dat în judecată, pentru că i-am şifonat imaginea de om de afaceri. Asta e, nu poți să şi furi şi să te și prezinți peste tot curat şi apretat. Ne judecăm. Între timp, Autoritatea de Audit a luat la puricat ce a reieṣit din complicitatea Jianu/Ciucă. Concluzia e că a fost fraudă. 200 milioane de euro (estimarea mea conservatoare) vor fi refuzate la plată de Comisia Europeană și vor rămâne pe buget”, spune Cristian Ghinea.

O analiză recentă a Autorității de Audit publicată de G4Media a arătat că MIPE a organizat greșit schema de ajutor 4.1.1. pentru IMM-uri (fosta Măsură 3), ceea ce poate duce la suspendarea Programului Operațional Competitivitate, prin care urmau să fie decontate fondurilor acordate IMM-urilor pentru perioada pandemiei. În urma verificării, a rezultat că firmele care au primit fonduri europene prin această schemă de ajutor de stat sunt tocmai cele care au avut de câștigat în perioada pandemiei, fiind semnate 530 de contracte în cazuri în care profitul a crescut în 2020 față de 2019.

„Dacă am avea justiție, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ar fi obligat să recupereze prejudiciul de la Boloș, Ciucă și DNA să îl investigheze pe Jianu. Avem comunicatul oficial dat de MIPE atunci, unde Dan Vîlceanu spune că schema (de fraudă, e oficial acum) a fost făcută la Guvern de Ciucă, în complicitate cu Jianu”, a conchis Cristian Ghinea.