Cătălin Drulă: Guvernul continuă să încalce angajamentele aferente procedurii de deficit excesiv

Cătălin Drulă: Guvernul continuă să încalce angajamentele aferente procedurii de deficit excesiv

Cătălin Drulă, președintele USR, atrage atenția Comisiei Europene, într-o scrisoare trimisă comisarilor europeni pentru Justiție și Economie, Didier Reynders, respectiv Paolo Gentiloni, și lui Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, că Guvernul Ciolacu continuă să ignore recomandările din cadrul procedurii de deficit excesiv și nevoia de predictibilitate fiscală.

Președintele USR arată de asemenea că Guvernul Ciolacu nu are nicio intenție de a scădea cheltuielile publice ale statului, pentru a reduce deficitul, și preferă în schimb să mărească taxele peste noapte.

„Guvernul a distrus bugetul țării, a încălcat orice normă și regulă de prudență în cheltuirea banului public. Modificările la buget nu se mai fac în mod transparent, printr-o lege de rectificare bugetară, ci printr-un mecanism opac, folosind fondul de rezervă al Guvernului, care ar trebui să fie folosit doar pentru urgențe și situații neprevăzute. 8 miliarde de lei au fost alocați prin fondul de rezervă, de la o valoare inițială a acestui fond de 0,7 miliarde. Au crescut deci de 11 ori fondul de rezervă și de aici, premierul Ciolacu, prin nu mai puțin de 51 de hotărâri de guvern, ocolește Constituția și Parlamentul și dă bani cui vrea, guvernând România pe persoană fizică”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

Deficitul bugetar al României a ajuns la 3,55% din PIB la sfârșitul lunii septembrie, cu 1% mai mult decât în luna precedentă. Deficitul bugetar estimat pentru acest an depășește 6,6% din PIB, cu 50% mai mult decât cifra de 4,4%, prevăzută ca țintă de deficit prin legea bugetului pe 2023 și recomandată de asemenea de Consiliul UE prin procedura de deficit excesiv.