De astăzi intră în vigoare o lege USR importantă pentru femeile antreprenor sau cu meserii liberale care vor putea beneficia de concediu plătit de risc maternal, dacă au încheiat contracte cu CNAS.
Legea nr. 342/2023 a fost publicată luni în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare de astăzi.
„Este important de știut că legea nu aduce beneficii unei categorii, ci corectează o inechitate care exista anterior. Femeile antreprenoare sau cu meserii liberale vor beneficia și ele la fel ca salariatele de concediul de risc maternal dacă acest risc apare în timpul sarcinii, cu singura condiție să aibă încheiat un contract facultativ cu CNAS. Este un nou pas spre firesc și normalitate pe care mă bucur enorm că reușim să îl facem ca societate”, a declarat Oana Murariu, inițiatoare a legii.
De această lege vor beneficia zeci de mii de femei care profesează ca avocate, medici, contabile, arhitecte, consultante fiscale, psihologe.
„România este în top 10 în lume și top 3 în Uniunea Europeană la procentul de femei antreprenor. Este rezultatul spiritului de inițiativă al femeilor, dar și un procent născut din nevoia de a dezvolta ceva acolo unde nu erau locuri de muncă suficient de bine plătite sau flexibile sau nu erau deloc. Acest efort uriaș al femeilor cu inițiativă trebuie susținut. De acum, când vor alege să fie mame vor avea dreptul la concediu de risc maternal prin asigurarea de sănătate”, spune Oana Țoiu, inițiatoare a legii.
Concediul de risc maternal este un drept al salariatelor însărcinate care NU sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul NU le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.
USR a depus un pachet de legi pentru noii părinți care include legea pentru actualizarea indemnizației, a plafonului și a stimulentului de inserție cu inflația, anual, legea pentru dreptul de a lucra cu normă parțială în al doilea an de concediu de creștere a copilului cu diminuarea proporțională a indemnizației și cea care permite ambilor părinți să folosească concomitent zilele disponibile, dublarea perioadei la care ai acces la stimulentul de 1500 de RON la primul an, nu doar primele șase luni. Este un pachet care aduce opțiuni mai bune părinților având și un impact bugetar pozitiv, dar din păcate acestea încă rămân blocate în Parlament, fără ca Guvernul să explice de ce le frânează.