Buget record la Timișoara în 2024: 1,28 miliarde de lei se vor investi în dezvoltarea orașului

Buget record la Timișoara în 2024: 1,28 miliarde de lei se vor investi în dezvoltarea orașului

O sumă record de 1,28 miliarde de lei va fi investită în dezvoltarea Timișoarei în 2024, conform bugetului votat de Consiliul Local. Cifra este de 14 ori mai mare decât bugetul de dezvoltare din 2020, ultimul an al administrației Robu (PNL), când suma alocată dezvoltării a fost de doar 92 de milioane de lei.

„Bugetul Timișoarei crește de la an la an, iar anul acesta avem un buget record. Le datorăm aceste creșteri în primul rând timișorenilor: avem o dinamică economică foarte mare, ceea ce înseamnă venituri mai mari la bugetul local. Apoi, o bună parte a bugetului Timișoarei se datorează fondurilor europene. Principalele investiții vor fi făcute în educație, sănătate, mediu și în proiectele mari de infrastructură”, a spus primarul Dominic Fritz.

Cea mai mare creștere se înregistrează la investițiile în educație, care însumează aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului. Mai exact, Primăria investește cel mai mare buget de până acum: peste 235 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru construirea a 84 de clase noi, 6 săli de sport aferente școlilor și va fi schimbat mobilierul în toate clasele din Timișoara.

Pentru modernizarea transportului public, s-au alocat 421 de milioane de lei, atât pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante, cât și pentru modernizarea liniilor de tramvai. 17 tramvaie noi ajung în acest an la Timișoara. De asemenea, urmează a fi cumpărate 33 de troleibuze și 30 de autobuze electrice, pentru care primarul USR are fonduri europene asigurate.

Zone-cheie ale orașului – piețele Traian, Mocioni și Victoriei – vor beneficia de proiecte majore de regenerare urbană.

Pe lista investițiilor se regăsesc și Arena „Eroii Timișoarei”, Bulevardul Vidrighin, Pasajul Solventul, Pasajul Polonă, Pasarela Gelu, Pasarela Îndrăgostiților, un nou spital municipal, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii, cinematografele Studio și Dacia.

1,23 miliarde de lei se alocă, de asemenea, pentru funcționarea orașului. Din acești bani se asigură transportul în comun, termoficarea, curățenia, întreținerea și extinderea spațiilor verzi, iluminatul public, ordinea publică, asistența socială, locuințe, cultură, sport. În plus, Primăria sprijină prin subvenții, care se ridică la 300 de milioane de lei, activitățile de transport public și de furnizare a agentului termic.