Inițiativa USR pentru dublarea numărului de tineri în internship, adoptată de Senat

Inițiativa USR pentru dublarea numărului de tineri în internship, adoptată de Senat

Proiectul USR prin care este dublat numărul de persoane pe care o organizație le poate angaja în cadrul programelor de internship, mai aproape cu un pas să devină lege. Inițiativa, care contribuie la scăderea șomajului în rândul tinerilor, a fost adoptată de Senat și intră în dezbaterea Camerei Deputaților.

Inițiativa deputaților USR Oana Țoiu, Filip Havârneanu, Brian Cristian și Tudor Pop a pornit de la o serie de propuneri venite din partea mai multor organizații de studenți.

Dublăm numărul anual de internshipuri, în beneficiul tinerilor, precum și al fiecărui angajator care își dorește să-și crească noua generație de angajați. Avem un deficit enorm de resursă umană, economia românească are nevoie de peste 200.000 de viitori angajați. Experiența practică este esențială pentru tineri, asta ne-au cerut cei 700 de tineri din programul «Parlamentul pentru Tineri», program de practică și consultări pe care l-am inițiat. Ne bucurăm că o idee la care au contribuit organizațiile de tineri ajunge să fie adoptată de Senat”, declară deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a proiectului.

Conform inițiativei legislative, firmele sau instituțiile vor putea încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni reprezentând 10% din numărul total al salariaților, dublu față de cât prevede legislația actuală. De asemenea, proiectul USR reduce birocrația pentru acordarea primelor de angajare pentru angajatorii care semnează contracte de muncă după încheierea internshipului.

Nu în ultimul rând, prima de angajare, în cazul continuării cu un contract de minimum 2 ani, crește de la 4.586 lei la nivelul salariului brut mediu (7.567 lei în 2024), urmând să fie plătită din bugetul asigurărilor de şomaj.

Măsurile propuse de USR ar urma să se aplice atât angajatorilor din mediul privat și organizațiilor neguvernamentale, cât şi instituțiilor publice sau companiilor de stat.

Inițiativa USR este cu atât mai importantă cu cât rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 de ani) este de 22,1%, a patra cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor din Uniunea Europeană și cu mult peste media la nivelul UE, care este de 14,2%.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în ianuarie 2024 rata șomajului în România a fost de 5,7%, o creștere de 0,1% față de datele din decembrie 2023. Conform INS, 472.000 de persoane erau în șomaj în ianuarie 2024, în creștere față de decembrie 2023 și față de aceeași perioadă a anului trecut.

Internshipul este un contract destinat pregătirii profesionale a tinerilor care au împlinit 16 ani, respectiv 15 ani cu acordul părinților. Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive, tânărul urmând să primească cel puțin 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.650 lei), cu un program de muncă de maximum 40 de ore pe săptămână.