USR a mai făcut o încercare pentru scoaterea păcănelelor din toate localitățile, PSD și PNL s-au opus

USR a mai făcut o încercare pentru scoaterea păcănelelor din toate localitățile, PSD și PNL s-au opus

USR a propus, la un proiect de modificare a Codului penal, să fie interzise jocurile de noroc în toate localitățile, nu doar în cele cu populație sub 15.000 de locuitori, cum este acum. PSD și PNL s-au opus, așa cum s-au opus, de-a lungul timpului, tuturor proiectelor USR care ar fi combătut cu adevărat și eficient flagelul jocurilor de noroc.

La o propunere de modificare a Codului penal care se referea, inițial, la conducerea fără permis, pe drumurile publice, a unui tractor agricol sau forestier, majoritatea PSD-PNL s-a gândit să introducă o sancțiune pentru organizatorii de jocuri de noroc care continuă să funcționeze în localitățile sub 15.000 de locuitori, deși Legea 170/2024 interzice acest lucru.

USR a susținut modificarea, dar a propus și extinderea interdicției la toate localitățile din România, astfel încât să fie protejată de flagel întreaga populație, nu doar jumătate, cum este acum. Amendamentul USR a fost însă respins de PSD și PNL, primind doar 58 de voturi „pentru”.

PSD și PNL și-au bătut joc, din nou, și de regulamentele parlamentare și de Constituție. Au luat un proiect trecut de Senat, au eliminat ce s-a dezbătut la prima Cameră și au adăugat alte infracțiuni, ceea ce arată foarte clar cât de mult respect au față de Parlamentul bicameral. Și, atenție, vorbim de o lege extrem de importantă, de Codul penal! Și, tot în stilul caracteristic, PSD și PNL au respins amendamentele USR, inclusiv cel prin care ar fi fost sancționate jocurile de noroc în toate localitățile. Jocurile de noroc nu distrug vieți doar în localitățile sub 15.000 de locuitori, ci în toate localitățile. PSD și PNL nu au curajul de a face o schimbare cu adevărat semnificativă în acest sens, de parcă industria jocurilor de noroc le face agenda”, declară deputatul USR Mihai Badea, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Dacă PSD și PNL nu ar fi blocat proiectele USR din pachetul anti-păcănele, astăzi nu am mai fi avut localități sufocate de săli de jocuri de noroc și de reclame agresive la păcănele.

Legea 170/2024, prezentată de PSD și Marcel Ciolacu drept salvarea celor dependenți de jocuri de noroc, nu a dus nici măcar la închiderea tuturor sălilor de jocuri de noroc din localitățile sub 15.000 de locuitori, nu mai vorbim de românii care locuiesc în marile orașe ale României.

În multe localități din România este, în continuare, plin de păcănele. Condiționarea aceasta de numărul de 15.000 de locuitori arată legăturile puternice murdare dintre industria jocurilor de noroc și vârful politicii din România. Altfel, Parlamentul le-ar fi interzis peste tot, așa cum a făcut Bulgaria. Bulgaria s-a dovedit mai puternică decât România, la nivel de Parlament, la nivel de stat. La noi, industria jocurilor de noroc dictează PSD și PNL dacă și cât să restricționeze. USR a fost și este singurul partid care a cerut interzicerea totală, inclusiv a publicității la jocurile de noroc”, afirmă deputatul USR Emanuel Ungureanu.